S 1. siječnjem 2024. Opća bolnica Zabok prelazi u državno vlasništvo. Lokalne politike time nisu zadovoljne.

Odluku o prijenosu vlasništva županijskih bolnica donio je danas Sabor izglasavši novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Izmjenama i dopunama Zakona svim županijskim općim bolnicama od iduće godine upravljat će država, a ne kao dosad županije koje su bile osnivači.

HDZ jednoglasno ‘za’

Još dok se o toj ideji ministra zdravstva Vilija Beroša lani tek počelo razgovarati, lokalne vlasti, koje nisu HDZ-ove, tome su se pokušale usprotiviti. Svi odreda govorili su da bolnice ne daju i da se protive centralizaciji.

No, pomoći nema. Zastupnici HDZ-a i prijatelji im danas su u Saboru glasali ‘za’, svih njih 77 koliko ih je ostalo na glasanju. Tako je za prijenos osnivačkih prava Opće bolnice Zabok na državu svoj glas dao i Žarko Tušek, HDZ-ov zastupnik iz Krapinsko – zagorske županije. SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, kao i ostatak oporbe, napustio je sjednicu prije izglasavanja Izmjena i dopuna zakona. Još je ranije govorio da ‘uzimanje’ županijskih bolnica nije dobro i neće biti dobro za pacijente, pa tako ni za Zagorce. Danas nam je to ukratko obrazložio.

– Nije uopće problem u tome tko će upravljati bolnicom, hoće li Županija ili država. Problem je financiranje zdravstvenih usluga. Županijske bolnice od države dobivaju sredstva koja u 95-postotnom iznosu potroše na plaće. A gdje su ostali troškovi? Energenti, lijekovi..? – pita se Hajdaš.

Zdrava logika

Dosad je razliku u stvarnim financijskim potrebama Opće bolnice Zabok nadoknađivala Županija. Hoće li od 2024. to činiti država kao novi osnivač sa svim pravima i obvezama?

– Država se o malim bolnicama neće brinuti, bit ćemo im zadnja rupa na svirali – komentirao nam je Hajdaš Dončić.

Dodao je da regionalne bolnice moraju ostati regionalne jer se tako i zovu.

– Logičnije bi bilo da su državne postale specijalne bolnice. Zdrava logika to govori – zaključio je SDP-ov saborski zastupnik.