(Grado)načelnici koji se nisu uspjeli izboriti za novi mandat imaju zakonsko pravo još šest mjeseci primati punu plaću

To pravo imaju i gradski i općinski zamjenici, uključujući i one čija su mjesta ukinuta novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. No, to pravo nemaju oni lokalni čelnici koji su za svoj rad dobivali volontersku naknadu.

Aktivirali pravo ‘šest mjeseci’

U Krapinsko-zagorskoj županiji jedino je Krapina zadržala pravo na zamjenika gradonačelnika i to zato jer je sjedište Županije. Svi ostali zamjenici (grado)načelnika, tamo gdje su postojali, su ‘ukinuti’. Ako su primali volonterske naknade, poput Drage Kozine i Branka Varjačića, donedavnih zamjenika gradonačelnika Krapine, ni na kakvu naknadu nemaju pravo.

Zato pravo na punu plaću imaju oni (grado)načelnici i župani te njihovi zamjenici koji su dužnost obavljali profesionalno. Čelnici gradova i općina koji su u Krapinsko-zagorskoj županiji izgubili izbore već su, potvrdili su nam, aktivirali pravo na šestomjesečnu naknadu.

Tako će i Mirko Krznar, koji je izgubio izbore za načelnika u Konjščini, dobivati punu plaću. Ona, prema imovinskoj kartici iznosi 12.332 kune neto, odnosno 18.477,32 kune s porezima i doprinosima.

– Zakonsku mogućnost sam aktivirao, ali vjerujem da ću se puno prije isteka tih šest mjeseci vratiti na stari posao, u Sabor – rekao nam je Krznar koji je u Saboru radio gotovo 20 godina prije no što je 2009. prvi puta izabran za načelnika.

Vjeruje kako će se na staro radno mjesto Saborske straže vratiti već početkom srpnja. Tada mu automatizmom prestaje pravo na aktiviranu naknadu.

Ferek Jambrek želi u struku

Isto je učinio i Emil Gredičak koji je izgubio izbore u Oroslavje. Pravo na polugodišnju naknadu je aktivirao ali će, kako nam je rekao, zatražiti povratak na staro radno mjesto u Carinskoj upravi. Zakonski rok za povratak na stari posao je 60 dana, 15 dana za predaju zahtjeva i 45 dana u kojima poslodavac mora odlučiti o zahtjevu. Kako je riječ o javnoj službi, Gredičaka posao čeka. Dok ga ne pozovu, primat će naknadu od 12.979,68 kuna neto. No porezne obveznike to će stajati 16.710 kuna bruto.

Ernest Svažić, bivši načelnik Krapinskih Toplica, nije prije ulaska u politiku prije osam godina radio u javnom sektoru, pa se nema gdje vratiti.

– Zahtjev na naknadu sam aktivirao, ali vjerujem da ću dobiti posao puno prije isteka tih šest mjeseci – rekao nam je Svažić i potvrdio da već pregovara za novi posao.

Dok ga ne dobije, primat će neto plaću od 10.339,89 kuna. To je, doduše, podatak iz imovinske kartice star pet godina. Prema tome je njegova bruto plaća iznosila 15.506,40 kuna.

Jedino se Anđelko Ferek Jambrek, koji je u Županiji dužnosnik bio tri mandata, dakle 12 godina, nema gdje vratiti. Ranije nije radio u javnom sektoru već u privatnoj tvrtki koja je u međuvremenu propala.

– Tražim posao i želio bih se vratiti u struku. Po zanimanju sam diplomirani inženjer strojarstva – rekao nam je Ferek Jambrek.

Zasad, kaže, nema ništa na vidiku. Nada se, ipak, da će posao naći i prije nego što mu za šest mjeseci istekne pravo na dužnosničku naknadu zamjenika župana od 12.831,61 kuna neto.