Bivši gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak (HDZ), nakon optužbi da si je nezakonito isplaćivao plaće i dodatke koji mu ne pripadaju, kaže da si plaću nije isplaćivao on.

– Postoje zakonski propisi, a za način obračunavanja plaće treba pitati stručne službe u Gradu, Jedinstveni upravni odjel i računovođu koji mi je obračunavao i isplaćivao plaću – reagirao je na naš tekst Emil Gredičak.

Priznaje grešku

Kako smo jučer objavili, pregledom dokumentacije novi gradonačelnik Viktor Šimunić utvrdio je da za Gredičakov koeficijent 4,28 Gradsko vijeće nikada nije donijelo odluku. Otkrio je i da si je tijekom mandata isplaćivao naknadu za topli obrok, ali i tzv. 13 plaću na što kao lokalni dužnosnik nema pravo.

Gredičak nam je poslao kopiju Odluke o plaći i drugim pravima koja je objavljena u Službenom glasniku Krapinsko-zagorske županije. Prema toj Odluci, koeficijent za izračun gradonačelnikove plaće je 4,40, a on si je, napominje, koeficijent smanjio na 4,28. No, dokument koji smo dobili je iz 2010. godine i prema tom si je koeficijentu plaću isplaćivao njegov prethodnik, Ivan Tuđa.

– Preuzimanjem vlasti, u skladu s predizbornim obećanjima, smanjio sam si plaću u odnosu na prethodnika – obrazlaže Gredičak.

Ali kako, ušetali ste kod pročelnice i rekli: ‘Ja hoću manju plaću i takav koeficijent,’? Nije li o tome odluku trebalo donijeti Gradsko vijeće?, pitali smo bivšeg gradonačelnika.

– Tu ste djelomice u pravu. Trebalo je Gradsko vijeće potvrditi, to je Viktor u pravu. Greška je, priznajem. Ali pročelnik donosi odluku o plaći temeljem zakonskih propisa. Ja sam vjerojatno jedini gradonačelnik u Hrvatskoj koji si je isplaćivao manju plaću od propisane. Rekao sam da želim manju od prethodnika, to je bila moja odluka – kaže Gredičak.

‘Nisam znao što mi se isplaćuje’

A što je s isplatom toplog obroka, kao gradonačelnik na to niste imali pravo?

– Mislim da ne, ali ja to, vjerujte mi, nisam pratio, niti sam to tražio, niti sam znao da mi se isplaćuje. Bavio sam se projektima i razvojem grada – odgovara Gredičak.

A tzv. 13. plaća u prosincu?, pitamo.

– Kada mi je to ‘sjelo’ na račun, pitao sam u računovodstvu što je to. Rekli su mi da je to povrat poreza. Tako su mi odgovorili na moje pitanje. No, ako je napravljen bilo koji propust spreman sam na sve sankcije, ako je Grad oštećen. Ja se nisam miješao u rad računovodstva i Jedinstvenog upravnog odjela. To su stručne službe koje znaju raditi svoj posao i zadužene su za obračun plaće – naglasio je bivši gradonačelnik.

Ipak, kaže, ukoliko mu je isplaćeno išta na što nije imao pravo, sve je spreman vratiti.

‘Više sam dao nego što sam primio’

– Ukoliko sam nešto dužan, a smatram da sam Oroslavju više dao nego što sam primio, spreman sam vratiti, ne želim oštetiti Grad. I ako je Grad dužan meni, s obzirom da sam si isplaćivao manje nego je bilo određeno odlukom o koeficijentu, neću tražiti povrat – rekao je i dodao da je njegova namjera bila uštedjeti.

Kaže, žao mu je da je Grad sada stao s projektima, žao mu je da stoje gradski strojevi dok raste trava pored gradskih cesta.

– Čovjek koji je do jučer spajao rutere bavi se nečim čime bi se trebala valjda baviti revizija. Neka Državna revizija utvrdi je li bilo nepravilnosti, a Viktor Šimunić nek’ se bavi gradskim projektima – zaključio je Emil Gredičak.