Ni dan kasnije ne misli da je njegova izjava uvredljiva. On je Goran Husinec, sudski vještak za promet, koji je za Zagorce izjavio da im je stil života – pijenje.

– To uopće nije bilo u uvredljivom kontekstu. Zagorci imaju vinograde, klijeti, bačve i hvale se svojim vinom. To je tradicija. Nije zabranjeno piti, nije to droga – izjavio je danas za Ni Zagorje malo Goran Husinec.

‘Stojim kod toga što sam rekao’

U ponedjeljak je izazvao zgražanje javnosti, osobito Zagorca, izjavom na HTV-u u emisiji Studio 4 kod Petra Vlahova. Komentirao je strašnu nesreću u kojoj su u Zagorju stradali otac i vozač sin (14), oboje pijani.

– To vam je tako u Zagorju, tamo se jako puno pije i jako je puno alkohola, to je već tradicionalno. To je takav stil života, nažalost. A čim je veća kriza, ljudi se više odaju alkoholu jer im je to jedina zabava i jedina razonoda. To je jako žalosno tako reć’, ali to je jednostavno tako – komentirao je Husinec.

Ni danas ne misli drugačije. Tvrdi da njegova izjava nije bila uvredljiva, da se možda samo krivo izrazio pa je to ljudima tako zvučalo.

– I dalje ne smatram da je to što sam rekao uvredljivo. Stojim kod te izjave jer to što sam rekao nije uvredljivo. Nije to droga, zašto bi se netko uvrijedio? Stvarno ne znam zašto bi to bilo uvredljivo. Mi u cijeloj Hrvatskoj pijemo. Kad god dođete u Zagorje Zagorci se hvale svojim vinom, vinogradima, imaju klijeti, bačve i piju. Svaki Zagorec se hvali koliko je popio – nastavio je Husinec, koji je rodom iz Zlatara.

Transkript telefonskog razgovora

Kaže, da je to što je rekao uvredljivo, onda bi time uvrijedio i sebe kad dođe u Zagorje i pije s nekim u klijeti.

Jel’ pijete?, pitali smo ga.

– Ja ne pijem. Vrlo malo. Ne mogu sad reći da ne pijem uopće. Ni moj otac nikad nije pio – odgovara.

A jel’ vozite dok pijete?

– Paa.. Ne, ne vozim – tvrdi.

Kaj ste mislili tom svojom izjavom? 

– Mislio sam to kaj sam rekao. Da je u Zagorju pijenje tradicija. Da su tam bačve s vinom i da se tam puno pije – i dalje ostaje kod svoje tvrdnje.

A u ostatku Hrvatske se ne pije? Hoćete reć da su samo Zagorci pijanci?

– Da sam rekao da su pijanci, onda bi to bila uvreda. Da, pije se i u ostatku Hrvatske, ali.. U vezi nesreće nisam govorio o ostatku Hrvatske već o nesreći u Zagorju – nastavlja Husinec.

Da je nesreća, recimo, bila u Slavoniji, biste li isto tako rekli, da je bila zato jer Slavonci puno piju?

– Ne znam jel’ bih to tako rekao. Ispitujete me ko da sam na policiji. Ako se je netko našao u tome, žao mi je. Ne vidim uvredu. Nisam nikoga imenovao imenom i prezimenom. Ako ste se Vi uvrijedili, žao mi je – kaže sudski vještak.

Nemrete Vi mene uvrijediti!

– Eto vidite. Ono što sam rekao nije uvredljivo. A mene sad zovu smeće, lik i ‘stručnjak’ stavljaju pod navodnike. To je vrijeđanje, to je uvreda – zaključio je ‘stručnjak’.