U vrijeme lockdowna krapinska Kotka nije radila šest tjedana. Sada su morali prekinuti proizvodnju zbog oboljelih radnika

Zbog prvih šestero pozitivnih na virus COVID-19, epidemiloška služba odredila je samoizolaciju za 316 radnika u proizvodnji. Danas se broj pozitivnih povećao na 13.

Osam tjedana bez proizvodnje

Samoizolacija nije određena za 60 ljudi. To su oni koji, ili ne rade u proizvodnji ili nisu bili na poslu, pa su tako izbjegli kontakt s oboljelima. U Kotki, prema riječima Josipa Pelina, predsjednika Uprave, radi 350 proizvodnih radnika. Njih 13 je pozitivno na koronu, za ostale je određena mjera samoizolacije kako se virus ne bi proširio.

– U ovoj situaciji nema tko raditi. Nismo mi zatvorili pogon, nas su zatvorili – rekao nam je Pelin.

Nova situacija sigurno će dodatno pogoršati ionako teški položaj Kotke, konfekcije tekstila, tvrtke koja postoji još od 1952.

– Realno, u devet mjeseci, uključujući ova dva tjedna samoizolacije, mi smo izgubili osam tjedana. Osam tjedana bez proizvodnje je veliki gubitak – dodao je Pelin.

Novonastala situacija nije jedini Kotkin problem. Najavljena su 104 otkaza radnicama u pogonu.

Otkazi zbog pomanjkanja posla

– One su još uvijek zaposlene kod nas, na otkaznom roku. Točno je da će biti otpuštanja. Sa svim se radnicama razgovaralo, sve one koje su višak, jer posla naprosto nema, o tome su na vrijeme obaviještene. O svemu smo izvijestili i Zavod za zapošljavanje. Do 20. listopada one su još uvijek u radnom odnosu – pojasnio je Pelin.

Ima li šanse da Kotka opstane, pitali smo.

– Radimo na tome – odgovorio je Pelin.

Predsjednik Uprave Josip Pelin (drugi s lijeva) poručuje da je sada, prije svega, najbitnije da svi budu zdravi, a da zaraženi nemaju zdravstvenih komplikacija (Foto: uznr.mrms.hr)

S najavom otpuštanja radnica, naime, pojavila se i informacija kako će Kotka, zapravo, u skoro vrijeme u potpunosti stati s proizvodnjom. Proširila se i priča kako su već sada proizvodni pogoni u pripremi za prodaju jednom lokalnom poduzetniku.

– Netočno je da se išta prodaje! – odlučno je demantirao Pelin.

– Doduše, to morate pitati vlasnike, ja sam samo direktor, ali koliko ja znam, nema govora o prodaji i zatvaranju Kotke – dodao je Pelin.

Cerovečki: Laž je da išta prodajemo

Nakon razgovora s Pelinom, nazvao nas je Ivan Cerovečki, predsjednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik.

– Ništa se ne prodaje, to su laži! Istina je da imamo problema u poslovanju kao, uostalom, cijela tekstilna industrija koju je dodatno uzdrmala situacija s koronom. Poznato je da šivamo za strane naručitelje diljem Europe, svi su oni pogođeni trenutnom krizom, pa se to odrazilo i na nas. Jedan je poznati tekstilni dizajnerski brend šivanje iz Krapine preselio u Tursku jer im je tamo jeftinije. To su sve situacije na koje ne možemo utjecati – priča Cerovečki.

U Kotki se nekad šivalo se u dvije smjene. Zbog smanjenja posla reorganizirali su se i sada se radi samo u jednoj. Koriste i državnu mjeru skraćenog radnog vremena. U vrijeme lockdowna iskoristili su sve državne potpore. No to je kratkoročno i ne može, kaže Cerovečki, održati Kotku.

‘Iznijet ćemo živu glavu’

– Ako ima posla za 250 radnika, ne možemo mi zapošljavati 350. To su činjenice. Niti jedan poslodavac neće imati zaposleno više radnika no što mu treba. Bit će neizvjesno i teško do kraja proljeća iduće godine, onda se nadamo da će se situacija stabilizirati. U kojem god trenutku ćemo trebati dodatne radnice, sigurno ćemo prvo pozvati one koje, nažalost, moramo otpustiti – kaže Cerovečki.

Kotka, koja je tijekom posljednjeg investicijskog ciklusa 2018. uložila dodatnih 880.000 eura za kupnju strojeva i opreme, napravila je program rekonstruiranja. No, COVID svakako radi potrese na cijelom tržištu, pa tako i u Kotki.

– Globalna zdravstvena kriza direktno utječe i na nas. Reorganizaciju ćemo provoditi sukladno novim okolnostima – poručili su iz Kotke.

– Iznijet ćemo živu glavu i dalje ćemo šivati visokokvalitetna odijela – poručio je Ivan Cerovečki.