Najjače turističko mjesto u Zagorju, Krapinske Toplice, od danas nema važan hotelski smještaj. Toplice Hotel zatvorili su zbog nemogućnosti poslovanja

Kao što smo jučer pisali, Toplice Hotel, čije su nekretnine kupili kineski investitori, ispratili su u srijedu goste iz hotela, a radnike poslali doma. Čeka se stečajni postupak tvrtke kojoj je novi vlasnik nekretnina, tvrtka Spring Spa Hotel, bez naknade dopustio dvogodišnje korištenje hotelskog kapaciteta.

Općinski interventni fond

No tvrtka Krass Hotel nije uspjela. Odlučili su prekinuti rad. Bez posla je sada 28 radnika iz Hotela.

– Čim sam saznao ružnu vijest, predložio sam osnivanje općinskog interventnog fonda kojim ćemo radnicima financijski pomoći dok ne pronađu drugi posao. Iz Krapinskih Toplica u Hotelu je radilo 13 ljudi i ta se pomoć odnosi na njih – rekao nam je Ernest Svažić,  načelnik Općine.

– Ukoliko je netko od tih 13 radnika u teškoj situaciji, pozivamo ih da nam se jave i podnesu zahtjev za jednokratnu financijsku pomoć – dodao je Svažić.

Toplice Hotel više ne radi. Čeka se da novi, kineski vlasnik počne s radovima na rekonstrukciji (Foto: Hotel Toplice)

Kako nam je jučer rekla Kristina Marušić Piškor, direktorica Krass Hotela, radnici će za rujan plaću dobiti, no prognozira kako će dalje ostati bez ikakvih primanja. Ugovore o radu nisu raskinuli niti radnike poslali na Zavod za zapošljavanje kako bi ostvarili naknadu za nezaposlene. Čekaju stečajnog upravitelja koji će odlučiti što će se i kako dalje raditi.

Načelnik je napomenuo kako već duže vrijeme nije zadovoljan kako je hotel poslovao.

Problemi nisu od jučer

– Prije četiri, pet godina, dok su ostale hotelske tvrtke bilježile rekordne profite, Hotel Toplice je bio u ozbiljnim financijskim problemima. Stanje je bilo toliko loše da su i vlasnici digli ruke i pokušali pošto-poto prodati hotel i to preko Njuškala. Spas je tad pronađen u predstečajnoj nagodbi. Kako bi očuvali radna mjesta, Općina je kao veliki vjerovnik podržala nagodbu i omogućila obročno višegodišnje plaćanje dugova – vratio se načelnik u povijest jednih od hotelskih problema.

– Tada, kao i sada, do nas su stizali vapaji da pomognemo. To smo i učinili aktivnim promoviranjem ulagačkih mogućnosti u hotel i naše mjesto. Ulagači su poslovnu priliku prepoznali, kupili devastirani i prezaduženi hotel te ubrizgali novi kapital i tako osigurali dvije godine mirnog rada i plaće radnicima – dodao je Svažić.

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić kaže da će Općina financijski pomoći radnicima (Foto: Privatni album)

Tu je mislio na novog kineskog vlasnika koji, međutim, kako je vidljivo iz javno dostupnih podataka, za sada nije zatražio nikakvu dozvolu za bilo kakve radove.

– Očekujemo od stvarnog vlasnika hotela da ovu tešku situaciju presječe realizacijom svojih javno prezentiranih planova rekonstrukcije i dogradnje, jer prazna zgrada ne zarađuje, a troškovi održavanja i dalje postoje. Vjerujemo da je svaki kraj prilika za novi, bolji početak – zaključio je Svažić i napomenuo kako se Općina ne može miješati u poslovne odluke privatnih tvrtki.

Sve ovisi o Kinezima

Da bi tvrtka Spring Spa Hotel, koja je i u zemljišnim knjigama upisana kao vlasnik hotela, mogla požuriti s početkom realizacije projekta, najavio nam je Mario Rendulić, predsjednik asocijacije CSEBA, koja je investitora i dovela u Zagorje. Rekao nam je da bi zatvaranje hotela sada trebalo požuriti kineskog vlasnika da što prije započne, a onda u roku od najviše 18 mjeseci i dovrši radove.

Barem na zgradi hotela koji bi onda mogao ponovno otvoriti vrata. Dodao je i da će svi ljudi, koji su do jučer radili u hotelu, imati pravo prvenstva pri zapošljavanju. No, to je dug period za biti bez posla.

– To su vrijedni i dokazani djelatnici, divni ljudi, susjedi i prijatelji. Molim poduzetnike iz Krapinskih Toplica i Zagorja da im ponude posao. Ukoliko traže radnike u području ugostiteljstva i turizma, s njima sigurno neće pogriješiti – pozvao je načelnik Ernest Svažić.