Cijena usluge tvrtke Medical Bravo za očitavanje radioloških nalaza MR-a na daljinu je 70.000,00 kuna za 12 mjeseci.

Odgovor je to Opće bolnice Zabok koja nam je na prvi upit odbila odgovoriti koliko plaćaju angažman privatne tvrtke sa sjedištem u Beču, pravdajući se da ‘zbog prirode poslovnog odnosa financijske podatke nisu u mogućnosti otkrivati’.

‘Na nalazu piše tko ga je očitao’

No, Zakon o pravu na pristup informacijama govori drugačije, a kako je riječ o javnoj ustanovi kojoj je osnivač Krapinsko – zagorska županija, na to su pitanje bili dužni odgovoriti. Inzistirali smo. Odgovorili su kolika je cijena, ali su u potpunosti ignorirali pitanje koji radiolozi očitavaju nalaze putem platforme Medical Bravo. Odgovorili su tek koji zabočki radiolozi to čine.

– Specijalisti radiolozi koji očitavaju nalaze MR-a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana su Stanko Belina, Nataša Smiljanec Lamot i Ivana Ravlić Iliev – odgovaraju iz Bolnice.

O angažmanu tvrtke Medical Bravo Services GmbH već smo pisali. Oni su vlasnici platforme Medical Bravo koja, između ostaloga, nudi i uslugu teleradiologije, očitanja radioloških nalaza na daljinu. Na svojim internetskim stranicama pišu da okupljaju više od 1000 medicinskih stručnjaka.

23 eura po očitanoj regiji

Opća bolnice Zabok s njima je sklopila ugovor u kolovozu ove godine godine i to za očitanje nalaza MR-a na daljinu. Pojasnili su nam da je riječ o jednostavnoj nabavi do 70.000,00 kuna, pa za ovu uslugu nije bilo potrebno objavljivati javni poziv ili natječaj.

– Cijena usluge tvrtke Medical Bravo je 23 eura/174 kuna po očitanoj regiji MR-a, maksimalno 70.000,00 kuna u 12 mjeseci na koje je ugovor sklopljen – kažu u Bolnici i dodaju da do sada još nisu ništa platili jer im nije ispostavljen račun.

Kada smo ranije objavili tekst o listi čekanja na MR u zabočkoj bolnici, čitatelji su postavljali pitanja tko očitava te nalaze. Sada znamo da ih očitavaju bolnički specijalisti radiolozi dr. Stanko Belina, dr. Nataša Smiljanec Lamot i dr. Ivana Ravlić Iliev. No, ne znamo tko su ‘radiolozi na daljinu’. U neslužbenom razgovoru rečeno nam je da Opća bolnica Zabok ne može otkrivati njihova imena s obzirom da je riječ o radiolozima koji su u radnom odnosu u hrvatskim bolnicama. Za Medical Bravo ti isti radiolozi rade u privatnom angažmanu.

– Ni mi ne znamo tko će očitati nalaz jer nemamo ugovor s pojedincem već s tvrtkom. Uostalom, svatko tko napravi MR i dobije nalaz, na njemu piše tko ga je očitao – neslužbeni je odgovor iz bolničkih krugova.