Epidemilog vam može odrediti samoizolaciju samo zato jer je netko zaražen korona virusom rekao da je bio s vama u kontaktu. Recimo, na frizuri, pedikuri, manikuri…

– Došli su nam iz epidemiloške službe i rekli da je osoba zaražena koronom navela da je bila u našem salonu. Dobile smo rješenje o samoizolaciji iako nemamo nikakvih simptoma. I zato što ih nemamo, nemamo pravo na testiranje! – požalile su nam se dvije vlasnice obrta koje su prisiljene na 14 dana zatvoriti salone.

Nema simptoma, nema testiranja!?

– Radimo sa svim zaštitnim sredstvima, poštujemo sve epidemiološke mjere. Bilo tko od klijenata može nositi virus, pokazati simptome nekoliko dana kasnije. U našem se slučaju pokazalo da izvor zaraze nije naš salon, da je zaražena samo bila kod nas na tretmanu, ali nam je ipak određena samoizolacija – očajne su obrtnice (podaci poznati redakciji).

Tražile su testiranje ali im je, kako nam tvrde, rečeno da kod osoba koje nisu sumnjive da su zarazile zaraženoga, a i nemaju nikakve simptome, testiranje nije potrebno. A zašto je onda potrebna samoizolacija?

Ukoliko je netko pozitivan na koronu pet dana ranije bio kod vas na frizuri, mogu vam odrediti samoizolaciju bez testiranja!? (Foto: Ilustracija)

– Rekli su nam da je to iz predostrožnosti. To je suludo, tko će nama nadoknaditi izgubljenu zaradu? Znači li to da ćemo svako malo, ukoliko se neka od klijentica negdje zarazi, a bila je kod nas na tretmanu, morati zatvarati obrte? Nakon što zatvorimo salon na 14 dana, pa tko će nam se vratiti? Mi smo mala sredina, ostat ćemo obilježeni ni krivi ni dužni. Molimo Nacionalni stožer i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da jasnije definiraju mjere samoizolacije u ovakvim slučajevima. Ovo već postaje bizarno, propast ćemo – apeliraju vlasnice salona.

‘Tjeraju nas u propast’

Jedna od njih u salonu, koji mora zatvoriti radi sama, druga ima još jednu radnicu koja isto mora u samoizolaciju jer obje rade u istoj smjeni.

– Nema logike. Ne znamo je li to pušteno na volju lokalnim epidemiolozima ili je to pisano pravilo? Ako je tako, znači li to da će epidemilozi slati u samoizolaciju i postolara, prodavača, zatvoriti trgovački centar jer je zaraženi pet dana prije pozitivnog testa bio u nekoj trgovini? Da će cijelu smjenu prodavačica iz nekog velikog trgovačkog lanca poslati u samoizolaciju? Sigurno neće! – ogorčene su naše sugovornice.

Što na to kažu Nacionalni stožer civilne zaštite i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, objavit ćemo čim dobijemo odgovore.