Roditelji zagorskih osnovnoškolaca, koji su 2020. agenciji Kontakt tours iz Zagreba uplatili cijeli iznos za maturalce, još nisu dobili niti lipe odštete.

Kao što smo pisali, ugovore su potpisali, novac su uplatili, no agencija djecu nije odvela na ugovorenu izvanučioničku nastavu. Nama su se javili prevareni roditelji učenika osnovnih škola Matije Gupca iz Gornje Stubice, Mača, Tuhlja, Pušće, Zaprešića…

Bez vaučera i jamstva nema odštete?

Prvo su se roditelji pokušali naplatiti od Generali osiguranja gdje je Kontakt tours imao ugovorenu policu osiguranja jamčevine za slučaj nesloventnosti. No, agencija je tamo imala ugovorenu policu do 8. kolovoza 2020. nakon čega ju je prestala plaćati. Kontakt tours, osim što je izbjegavao realizaciju izleta, pravdajući se da to ne dopušta Ministarstvo obrazovanja, što nije bilo točno, roditeljima nije želio dati niti podatak ima li uopće i gdje ugovorenu policu osiguranja. Portal Ni Zagorje malo je otkrio da je novu policu agencija sklopila s UNIQA osiguranjem.

Nakon našeg upita iz Uniquae su velikodušno pozvali roditelje da im se jave radi naknade štete.

– UNIQA će, sukladno uvjetima i polici osiguranja, detaljno obraditi svaki odštetni zahtjev. Uplatitelji turističkih aranžmana sve potrebne informacije mogu dobiti pozivom na info broj telefona 01 6324 200 ili s mobitela *200 na kojem smo dostupni od 0-24 sata, ili putem maila info@uniqa.hr. Djelatnici UNIQE uputit će ih u postupak prijave i obrade odštetnih zahtjeva te obavijestiti o daljnjem tijeku obrade već postavljenih odštetnih zahtjeva – objavili smo 24. srpnja njihov odgovor.

Roditelji su počeli slati dokumentaciju u nadi kako će im novac biti vraćen. No, dočekao ih je hladan tuš. Osiguranje je od njih, između ostalog, tražilo uručeni vaučer i jamstvo za konkretno putovanje što od Kontakt toursa – nikada nisu dobili!

UNIQA izbjegava odgovor

Ponovno smo poslali upit Uniqa osiguranju i to 26. srpnja. Konkretno smo ih pitali hoće li osiguranje isplatiti štetu i bez vaučera i jamstva, s obzirom da je poznato da im Kontakt tours ta dva dokumenta nije želio izdati. Nisu nam odgovorili niti do danas. Par dana nakon pisanog upita nazvali su nas iz Službe marketinga i komunikacija u toj osiguravateljskoj kući i zamolili nas da se malo strpimo za odgovor jer da još provjeravaju ‘neke stvari’.

Ni danas nema odgovora. Nazvali smo ih i podsjetili na ‘slučaj’ i zamolili odgovor. Konkretno ništa nismo doznali. Usmeno su nam odgovorili uobičajeno birokratski.

– Svaki se zahtjev rješava pojedinačno – bilo je sve što su nam rekli, bez odgovora je li uopće ikome Uniqa isplatila odštetu za bilo koji nerealizirani maturalac ugovoren s Kontakt toursom.

Roditelji nam kažu da ih nitko ni o čemu ne obavještava. Od osiguravajuće kuće su samo dobili ‘šprancu’ da su zaprimili mail i da će ih obavijestiti o daljnjem postupku. Ne javljaju im se niti škole, a niti njihovi osnivači.

– Nitko ne preuzima odgovornost za izlete koje su nam, zapravo, nametnuli. Nepojmljivo nam je da ne reagiraju niti iz policije niti iz Državnog odvjetništva. Pa tu je jasno da smo opljačkani, da novac nećemo vidjeti. DORH je već prije par mjeseci trebao pokrenuti istragu protiv Kontakt toursa, a sad očito i Uniqa osiguranje ‘mulja’, traže papire iako od prvog trena znaju da ih agencija nije niti izdavala – komentiraju ogorčeni roditelji.