Posljednji lijekovi došli su krajem ožujka. Zaliha ima za još maksimalno dva tjedna

Ukoliko država ne riješi problem s dugom veledrogerijama, pacijenti Opće bolnice Zabok ostat će bez lijekova, a bolnica bez potrošnog medicinskog materijala. Prva je s isporukom prestala Medika, i to svim zdravstvenim ustanovama u zemlji, a zabočka bolnica do daljnjega više ne može naručiti niti jedan lijek od niti jedne veledrogerije.

Dug 22.198.339,21 kunu

Potvrdio nam je to ravnatelj bolnice Tihomir Vančina. Iduća dva tjedna su sigurni, a dalje sve ovisi o tome što će i kako država riješiti problem dugovanja veledrogerijama.

Opća bolnica Zabok s 31. ožujkom za lijekove i potrošni medicinski materijal veledrogerijama duguje 22.198.339,21 kunu. Za lijekove duguju 6.370.504,03 kune i najstarije je dugovanje 366 dana. Za potrošni medicinski materijal najstariji dug je 367 dana i iznosi 15.827.835,18 kuna.

– Unazad četiri tjedna radili smo po režimu platiš jedan račun, dobiješ jednu narudžbu. Sada više nemamo novca niti za jedan račun i niti jedna veledrogerija nam ne želi dostaviti narudžbu. Tako su nam krajem ožujka svi obustavili isporuku. Zaliha imamo za dva tjedna. U tom vremenu se mora problem riješiti jer ne bih želio biti u poziciji da nemamo lijekova za pacijente – rekao nam je Vančina.

Kako se dug nagomilao i zašto Bolnica nema novca? Vrlo jednostavno, kaže Vančina, sve je to matematika.

Tihomir Vančina kaže da se kao ravnatelj ne bi htio naći u poziciji da nema lijek za hospitaliziranog pacijenta (Photo: Robert Anić/PIXSELL)

– Naš mjesečni limit koji nam isplaćuje HZZO je 9.800.000,00 kuna. Limit se godinama nije povećavao, a plaće su rasle. Porasle su za 25 posto, a limit je ostao isti, tek je neznatno povećan 2019., za nekih 500.000 kuna. Tako mi sad dobijemo 9,8 milijuna kuna, a samo za plaće nam treba 10,8 milijuna. Gdje su tu još troškovi za režije, koje ne dugujemo, ali dugujemo za prehranu i čišćenje – kaže Vančina.

Dodaje da je sada najbitnije da svi pacijenti dobivaju apsolutno sve što im je potrebno. Imaju i dovoljno zaštitne opreme jer im Nacionalni stožer redovito dostavlja po zahtjevu. Financijsku stabilnost dodatno je otežao i COVID-19. Hospitalizirani pacijenti ‘potroše’ i do 30 posto više lijekova.

Plaće upitne ako dođe do ovrhe

– Nedostaje nam sada i novac dopunskog osiguranja. Kako smo tijekom drugog vala epidemije primali samo hitne slučajeve i uglavnom zbrinjavali Covid pacijente, nema ni naknade od dopunskog jer je puno tih pacijenata oslobođeno plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja – dodao je Vančina.

On je kao ravnatelj nemoćan jer, primjerice, ne može negdje posuditi novac da bi naručio lijekove. Ovo je problem cijelog zdravstvenog sustava koji treba riješiti država i to temeljito i dugotrajno.

Ovih dana HZZO isplatit će im limit za ovaj mjesec. No tim će novcem isplatiti plaće. Jesu li one možda upitne?

– Ne bi trebale biti. Ali, ukoliko nam koja veledrogerija ovrši račun, imamo problem. Račun će biti blokiran i nećemo moći isplatiti plaće – pojasnio je ravnatelj.

Vjeruje da do takvog scenarija ipak neće doći. Kao niti do situacije da za hospitalizirane pacijente neće biti lijeka.