Dvadeseti je dan bez novozaraženih korona virusom u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i 27. dan kako obitelji pacijenata, ali i javnost, nisu dobili odgovore što se dogodilo u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke toplice

Priču znamo. Za virus u bolničkom sustavu službeno se znalo 2. travnja. Iz bolnice su se počeli ‘rješavati’ pacijenata, nepokretnih i polupokretnih, bez da su obitelji upozorili da je njihov otac, djed, svekar, majka, svekrva potencijalno zaražena i da COVID-19 može prenijeti na ostale članove obitelji s kojima živi.

Hrabre najave

Nakon par dana otkako su otpušteni, to se i dogodilo. Pacijenti iz Stubičkih toplica su počeli pokazivati prve simptome korone. Naravno, zarazili su i ukućane. I o tome smo pisali. Uznemiren objavljenim člancima, zagorski župan Željko Kolar prozvao nas je kako ‘pišemo bedastoće’.

Nakon pojave virusa bolnica se rješavala pacijenata!?

Hrabro je najavljivao kako će javnosti predočiti izvješće iz bolnice. Da će objaviti je li bilo propusta, jesu li svi postupali u skladu s pravilima, je li netko pogriješio, što se, eventualno, moglo bolje napraviti, zašto se obiteljima pri otpuštanju pacijenata nije reklo za koronu u Bolnici, već su to doznali iz medija…

Kukavičko skrivanje

– Ono što bi htio posebno naglasiti… Moram reći da sam posljednjih dana pročital svakojakih gluposti i neargumentiranih izjava koje nemaju veze s istinom – govorio je župan 20. travnja i hrabro najavio da će podnijeti izvješće 22. travnja.

Župan Željko Kolar ljut je na novinare koji ‘ne pišeju’ kako on diktira (Photo: Boris Sčitar/Večernji list/PIXSELL)

To se nije dogodilo. Najavio je da će izvješće, jer je zatražio dodatne informacije, javnost dobiti 24. travnja. Ni to se nije dogodilo. Rekao je da ćese 30. travnja sastati Upravno vijeće bolnice na kojem će raspravljati o izvješću. I da će tada sve biti objavljeno.

Kad će izvješće?

Danas je 18. svibnja, Kolar je ‘zaboravio’ jednu nekorektnu situaciju prema obiteljima pacijenata iz ustanove kojoj je Županija osnivač i u kojoj i Upravno vijeće i ravnatelja kontrolira upravo Županija. Pardon, Željko Kolar.

Stubičke: Otpušteni djed zarazio 4 člana obitelji i pomoćnicu

– Mislim da je to vrlo nekorektno i neprofesionalno obavještavati javnost na ovakav način – između ostalog je rekao Kolar 20. travnja.

Eto, 27. dan od obećanog izvješća i 46. dan od ulaska virusa u sustav Specijalne bolnice opet smo nekorektni i neprofesionalni. Župane, kad će izvješće?

Virus u bolnici potvrđen 2. travnja, oni dezinficirali objekt tek 17.!?