Nema leša, nema djela. Tako bi, ukratko, mogla završiti kaznena odgovornost lovca koji je 7. veljače u Jazbini kraj Desinića pucao u mješanca Mikija

Policija je zasad podnijela samo Posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru. Tamo su nam odgovorili da su izvidi tajni te da će ‘biti poduzete potrebne radnje i biti prikupljena saznanja i dokumentacija radi donošenja državnoodvjetničke odluke’.

Dokazano: Lovac je pucao!

Prema tvrdnjama Mikijeva vlasnika, ubio ga je lokalni lovac, član LD Šljuka iz Desinića. Da je upucao psa, sam je priznao, tvrdi njegov vlasnik Tomislav Domjanić. Kaže da je čak i došao do kuće i tražio lopatu da ga zakopa. No, Mikiju se od tada gubi svaki trag.

Tomislav je zvao policiju, patrola je došla par sati kasnije. Prema prikupljenim saznanjima, krim-policija nije izašla na teren, očevid nije napravljen jer – nema trupla. A kad nema trupla, nema ni djela, pojasnio nam je jedan policajac.

– Nesporna je činjenica da je lovac pucao prema psu. To se utvrdilo tijekom krim-istraživanja. Lov je bio prijavljen, a lovac je pucanje prema psu pravdao da je tjerao srneću divljač – doznajemo iz izvora bliskih istrazi.

Kako će na to gledati Općinsko državno odvjetništvo, što će, i hoće li uopće još nešto poduzeti i za što će prijaviti lovca, s kojim nepobitnim činjenicama za sada raspolažu, kako su svjedočili drugi lovci koji su te nedjelje bili u lovu… Doznat ćemo tek kada ODO donese konačnu odluku.

Antolić ne čita zakone

U lovu je taj dan, kako nam je potvrdio, bio i Branko Antolić, predsjednik LD-a Šljuka. No, on kaže da je bio na drugom kraju šume. Da ništa nije vidio, ali je čuo.

– Mi smo lovili predatore, štetočine, lisice, kune, divlje svinje. Dečki su bili u šikari, čul sam pucanje i dečke kak bečiju ‘lesica, lesica’. Poslije su mi rekli da je jedan od kolega pucal za pesom jer je ganjal srnu. Dal’ ga je gađal da ga preplaši ili da ga pogodi… Ne znam. Sad je to ispalo sasvim drukčije – prepričavao nam je Antolić kad smo ga nazvali.

– Ja imam drugo pitanje za Vas – nastavio je.

Nakon teksta o ubojstvu Mikija, javilo nam se nekoliko mještana Desinića. Kažu da s tamošnjim lovcima često imaju problema, ‘da se ponašaju k’o šerifi’

– Smije li pas goniti divljač? Po selima je 50 posto pesa van kontrole vlasnika – govori nam lovac Antolić.

Hoćete reći da imate pravo pucati u pse i ubijati ih?, pitali smo ga. Odgovor nas i nije previše šokirao, očekivali smo tako nešto. Nije da je prvi puta.

– A glejte, nisam pročital kak to piše i kaj treba. Iako, po lovačkim propisima i pravilima, psi koji se kreću lovištima se trebaju tretirati ko štetnici – pojasnio nam je Antolić ‘pravila’.

‘Kad pucamo u pese, imamo problema’

Hoćete reći da se smije pucati prema psu u šumi?, htjeli smo da nam dodatno obrazloži svoje tumačenje zakona i pravila.

– Navodno su izašla nova pravila da se to ne smije. Prije smo smjeli, sad navodno pesa trebamo uhvatiti i privesti veterinaru ili u sklonište. Mi to pravilo službeno nismo dobili – mrtav-hladan kaže nam prvi čovjek lokalnog LD-a.

Pa dobro, imate li vi lovci nekakav kodeks ponašanja?, pitamo dalje.

– Znam da nije primjereno pucati u pese jer poslije imamo samo probleme. Po lovačkim pravilima bi bilo… Ali odgovor je jasan. Nemojte pisati nekaj kaj nisam rekel i izvrtati. Nisu svi psi štetočine. Uglavnom izbjegavamo pucati po njima. To nije lijepo, ja to ne odobravam, ali… Kad ljudi ne drže do svojih pesa – detaljno nam je Antolić pojasnio lovačku praksu.

Teško da će pravda za Mikija ikada biti zadovoljena. Sve dok netko ne progovori i policiji otkrije gdje je zakopano ili bačeno njegovo truplo

Rekao je i da policija s njim nije razgovarala. Nazvao nas je povratno nakon par sati.

– Vi bute o tome pisali? Malo sam razmišljal o našem razgovoru. Je, očito bute pisali kad ste me zvali. Ne bi volio da se moje ime povlači. A ako želite pisati, molim vas… Ja vidio nisam kaj je tam bilo – napomenuo nam je Antolić.

Mješanac Miki bio je star devet mjeseci, težak manje od 10 kilograma.