Risovici je lanjska godina loše završila, ali se nova mačkasto nastavila. Em je spašena, em je krštena. Sada je Marta.

Foto: Screenshot/LIFE Lynx

Spasila ju je ekipa okupljena oko Life Lynx projekta i HGSS-ovci iz Gospića. No, ključan je bio Milan Rukavina Miško, koji je risovicu 3. siječnja pronašao u betonskoj cisterni u blizini Perušića.

Oporavila se, jela i glasno negodovala

Miško je obilazio svoju djedovinu te je, nasreću, zavirio i u ‘šternu’ iza napuštene kuće na osami.

– Dojurili smo u Liku gdje nas je dočekala apatična odrasla ženka risa u betonskoj rupi na dubini od tri i pol metara. Nakon uspavljivanja smo utvrdili da je dehidrirana i izgladnjela te ima tek 7,6 kilograma, a prosjek odraslih ženki je 18. No, nema drugih vidljivih ozljeda. Poduzeli smo sve što smo mogli u terenskim uvjetima da ju stabiliziramo, rehidriramo i  utoplimo – objavio je Life Lynx.

Zbog iscrpljenosti i dehidracije životinja se sporo budila iz anestezije pa su joj uz pomoć HGSS-a Gospić osigurali uvjete za oporavak tijekom noći na toplom i sigurnom u njihovoj stanici. Risovica je ujutro pokazivala znakove oporavka, jela je i glasno izražavala nezadovoljstvo prisustvom ljudi.

– To nam je bio znak da je spremna za povratak u prirodu. Njeno kretanje i, nadamo se potpuni oporavak, ćemo pratiti pomoću satelitske ogrlice – sretni su spasitelji.

Foto: Screenshot/LIFE Lynx

Risovica je nazvana Marta, po baki gospodina koji ju je pronašao, ujedno i posljednjoj stanovnici napuštene kuće u čijoj cisterni je risovica stradala.

– Zahvaljujemo HGSS-u Gospić, djelatnicima PP Velebit i JU za zaštitu i očuvanje prirode Ličko – senjske županije na pomoći i podršci prilikom ove akcije spašavanja – napisali su iz Life Lynksa na svojoj Facebook stranici.