Jedna od temeljnih postavki u njenom stvaranju je igra. Ona je Ana-Marija Fabijanić poznata pod umjetničkim imenom Ane Paška.

– Kada se igramo, na radostan način prilazimo poznatim stvarima kao da ih vidimo prvi put. Igra rasterećuje prostor od ozbiljnosti, ona je direktna kreacija s obzirom da igrajući se ulazimo u nepoznate prostore i nalazimo nova rješenja, pitanja, mogućnosti – govori Ane Paška u novoj, jubilarnoj epizodi emisije KolibriS.

Hrvatska inačica Davida Bowieja

– U umjetnosti me ne zanima izražavanje stava, već izražavanje igre – otkrila je, između ostaloga, Ane Paška urednici i voditeljici Sonji Švec Španjol.

U jubilarnoj 50. epizodi emisije KolibriS gostuje posebna i iznimno svestrana umjetnica. Ona je istovremeno dramaturginja, izvođačica, glazbenica, ilustratorica, improvizatorica i umjetnica koja dolazi s prekrasnog otoka Paga.

– Mediji vrlo često ističu kako brojna publika našu gošću naziva i hrvatskom inačicom Davida Bowieja zbog njezine posebnosti, isprepletenosti umjetničkih talenata i izrazitog razumijevanja okoline u kojoj živi i djeluje – govori o gošći Švec Španjol.

Photo: KolibriS/YouTube/Screenshot

Ane je rođena u Senju, a odrasla je na otoku Pagu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, ali to je bio tek početak njezina umjetničkog puta koji je obilježio cijeli niz projekata, izvedbi, radionica i brojnih umjetničkih aktivnosti.

I priroda i stvari pričaju…

– Od malena sam radila kućne predstave, zapisivala i crtala svoje želje koje bi onda sadila u zemlju i čekala da na tom mjestu izraste stablo. Voljela sam promatrati svijet oko sebe i čuditi se. U tom čuđenju pjevala bih pjesmu stablu koje gledam. Intuitivno, ono što bi u tom trenutku došlo. Tako sam uspostavljala odnos s njim. Stablo bi uvijek odgovorilo. Ili sam ja barem to tako doživljavala. Na takav način upoznavala sam svijet. Za mene je i cesta bila živa, kamioni, kuće, u svemu sam nastojala pronaći dušu. Ili sam ‘posuđivala’ svoju dušu predmetima da ožive. Mnoge crteže koje sam nacrtala kao, recimo, kombi u kojem želim putovati i živjeti, ostvario se nakon par godina. Isto tako i pjesme. One su bile kao neka vrsta vizija koje su mi se kasnije u životu potvrđivale – Ane Paška u KolibriSu se vratila u djetinjstvo.

Ane Paška kaže kako u kreaciji ne postoji greška. Kreacija je prirodna sila, svemir ili priroda neprestano kreiraju pa se neki oblici te kreacije manifestiraju kroz naša osjetila.

– Duboko sam uvjerena da priroda ne griješi, odnosno da stvari, pojave i život postoje točno onakvima kakvi jesu, pa tako i sve ono što izlazi iz mene kao dio te kreacije ne može biti pogrešno. Ja samo imam mogućnost i izbor svojim djelovanjem dati toj kreaciji oblik. Kroz glazbu, pjesmu, predstavu, video – pojašnjava ova inspirativna umjetnica.

– Sve ono što nas ‘izbacuje iz reda’ i mi to zovemo greškom, ukoliko osvijestimo odakle i zašto dolazi takva vrsta ‘poruke’, ta ‘greška’ može postati veliko učenje i kvaliteta – kaže Ane Paška.

Kolibris, emisija o kulturi i umjetnosti, srijedom od 20 sati na YouTube kanalu. Ane Paška gostuje 12. siječnja.