Mješanac Reksi ima sedam godina. Od subote se bori za život nakon što je lokalni lovac (58) ispalio dva hica u njega

Subota, 13. ožujka, 14.30. Ivanu Mlinariću (50) iz Topličice kraj Budinščine zvoni mobitel. Zove ga susjed, lovac: ‘Pucal sam ti dvaput po pesu jer mi je poklal 10 kokoši…Ne znam de ti je pes…’.

Lisice zaklale kokoši?

Mlinarić je, priča nam, odjurio do susjeda koji živi nedaleko u selu. Kaže, ništa mu nije bilo jasno. Reksi i doma živi s kokicama, nikada niti jednu nije dirnuo. Nikada se, tvrdi, nitko nije požalio da bi Reksi došao u tuđe dvorište i naganjao kokoši.

– Ušao sam u dvorište susjedu, Reksija nije bilo. On se je odvukao u drugo dvorište, kod moga kuma. Ovaj viče za 10 kokoši, da su zaklane, ja vidio tri. Našli smo tri kokoši, ali je pitanje jel’ ih mu je moj Reksi poklao. Tu oko nas ima lisica, ulaze u dvorišta, kolju kokoši. Ako ih je i Reksi ‘zgrabil’, ja bum kokoši platil! Ali on nije imal nikakvo pravo pucati mi u pesa – očajan je Mlinarić, pripovjeda nam sve na rubu suza.

Reksi se, teško ranjen, odvukao u susjedovo dvorište. U tačkama su ga prevezli doma do dolaska veterinara (Foto: Ni Zagorje malo)

Našao je Reksija u kumovu dvorištu. U krvi, ali živoga. Zvao je veterinara, ali i policiju. Tada ga je, kaže, napala lovčeva sestra, počela ga je vrijeđati.

– Policiju im nisam zvao lani u listopadu kada me ugrizao njihov pas. Nisam im htio stvarati probleme, susjedi smo. Ovo sam morao prijaviti, svjesno mi je išao ubiti psa, optužio ga je za kokoši, a da ni sam ne zna jel’ mu ih je Reksi poklao. Ponavljam, ak’ je to napravil, ja bum to platil. Platil bum i kaznu kaj je Reksi bil van dvorišta. Ali zbog toga nemre niko ubijati naše pese! – Mlinarić ne može doći k sebi koliko je ljut, ogorčen, tužan.

Policija lovcu odmah oduzela oružje

Reksija je iz kumova dvorišta u tačkama dovezao doma. Stigao je veterinar, k lovcu je došla policija.

– Veterinar ga je htio uspavati, ali ja nisam dao. Ne damo ga uspavati ako mu možemo pomoći. Veterinar mu je sanirao rane, ide na bolje. Jede, pije, po malo se diže – priča nam danas Reksijev skrbnik.

PU krapinsko-zagorska izvijestila je o ovom slučaju. Odmah su po dojavi otišli na mjesto zločina. Obavili razgovore, očevid. Kažu, protiv muškarca (58) podnijeli su kaznenu prijavu zbog ‘ubijanja ili mučenja životinje’. Oduzeli su mu i lovačko oružje za koje je imao dozvolu.

Reksi se od subote bori za život. Ide na bolje, jede, pije, pomalo se diže na noge, ali je još neizvjesno hoće li preživjeti (Foto: Ni Zagorje malo)

Prekršajnu prijavu, pak, su podnijeli protiv Reksijevog skrbnika jer mu pas nije bio pod nadzorom.

– Kriv sam za to kaj sam kriv. Samo da se Reksi izvuče, da nam preživi. On je lud za traktorom, najsretniji je kad mi s traktorom idemo u šumu, on skoči k meni, sjedne na traktor i tak mi idemo. U subotu sam otišel sam, pa je vjerojatno pobegel iz dvorišta mene tražiti. A kad zna tak’ trčati za menom, on samo gleda di sam ja, ne zanima ga niš sa strane. Tak’ da ne bi baš rekel da je on poklal te kokoši. I ako ovaj veli da mu je poklano 10, a ja sam videl samo tri, to su lisice napravile, ove tri nisu uspjele odnesti sa sobom – jada nam se Mlinarić i moli pomoć udruga za zaštitu pasa da mu pomognu s pravnim savjetima.