Nove varijante virusa COVID-19 pojavile su se i u Krapinsko-zagorskoj županiji, potvrđeno nam je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Prema službenim informacijama, u Zagorju su se pojavila i potvrdila dva soja koronavirusa, britanski i južnoafrički.

Devet ‘britanaca’, dva ‘južnoafrikanca’

Kako doznajemo, na sekvenciranje je poslano više od 30 uzoraka i to u dva navrata. U prvome je, od 19 njih, analizom sekvencije SARS-CoV-2 genoma utvrđeno da je jedan od njih britanska varijanta. U drugoj ‘rundi’ koja je poslana na sekvenciju, a riječ je o 11 uzoraka, njih osam je britanski soj. Kod dvoje Zagoraca potvrđena je i južnoafrička varijanta.

– U petak navečer su nam stigli iz ECDC-a rezultati sekvenciranja 353 uzorka. Od toga su 204, odnosno 57 posto britanski soj, 45 su češki te četiri južnoafrička soja. Od ta četiri, dvoje zaraženih su putovali iz Meksika preko Turske za Hrvatsku, a dvoje nisu putovali nigdje – izvijestio je danas dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na konferenciji za novinare Nacionalnoga stožera.

To su rezultati za cijelu Hrvatsku. Među njima je osam potvrđenih britanskih varijanti te dvije južnoafričke na zaraženima iz Krapinsko-zagorske županije. No, neslužbeno doznajemo, među tim rezultatima još uvijek nisu obrađeni, odnosno sekvencirani uzorci zaraženih školaraca iz Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku. Ti se rezultati još čekaju.