Nero ima 12 godina i tumor anusa. Svih 12 godina živi na lancu u naselju Doliće kraj Krapine. Na lancu je i dalje unatoč teškom stanju.

Na Nerov život i (ne)brigu vlasnice ukazala je udruga Prijatelji životinja, koji su za uvjete u kojima živi te tumor koji se razvija i raste doznali prije godinu dana. Poslali su niz prijava, no…

‘Inspekcija pomaže zlostavljačima’

– Ukazujemo na još jedan tužan slučaj zanemarene životinje, koji potvrđuje da veterinarska inspekcija pomaže zlostavljačima, a ne životinjama – upozoravaju iz Prijatelja životinja.

Prema njihovim tvrdnjama, psa Neru u Krapini vlasnica već 12 godina drži zavezanog za lanac kako bi čuvao štagalj. Unatoč višestrukim prijavama veterinarskoj inspekciji, vidno bolestan pas s velikim neliječenim tumorom na području anusa i dalje se smrzava na lancu.

Photo: Prijatelji životinja

– Šokantno je i sramotno što veterinarska inspekcija tvrdi da je takvo držanje u redu! – ogorčeni su u Udruzi te dodaju da je pas cijeli život neprekidno na lancu od oko tri metra, no veterinarska inspekcija vlasnica nije upozorila da je, prema Zakonu o zaštiti životinja, zabranjeno držati pse stalno vezane.

Inspekcija: Navodi iz pritužbe su neistiniti

– Držanje psa na lancu predstavlja zlostavljanje i okrutno je, osobito prema bolesnom psu kao što je Nero, za što bi veterinarski inspektori trebali biti posebno senzibilizirani. Otkako smo saznali za zanemarivanje Nera, poslali smo nekoliko prijava veterinarskoj inspekciji upozoravajući da se psu zdravlje pogoršava. No odgovor je uvijek isti, inspekcija nije uočila dokaz zanemarivanja psa niti ograničavanje kretanja ‘na način koji mu uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah’ – ističu Prijatelji životinja.

Dapače, inspekcija tvrdi ‘da su svi navodi iz pritužbe neistiniti’ i da vlasnica drži psa u skladu s propisanim uvjetima i osigurava mu veterinarsku skrb.

Photo: Prijatelji životinja

– Teško je mišljenje veterinarske inspekcije smatrati vjerodostojnim kada se iz fotografija psa unazad godinu dana vidi veliko povećanje tumora na području anusa – ističu iz Udruge.

Naime, rane oko anusa su upaljene, iz njih izlazi smrdljiva tekućina. Nero je zbog boli ili nelagode izgrebao dlaku s velikog dijela repa, mršaviji je nego prije, a u više navrata dokumentirano je i da ima krvave rane na oba uha, što ukazuje da ga vlasnica čak nije zaštitila ni od buha. Dojavljeno je da hoda raširenih nogu jer osjeća nelagodu oko anusa, slabo ga zanima hrana i trese se od hladnoće na mokrom tlu.

Vlasnica: Nemam novca za liječenje

Prema dokumentaciji, komunalni redar obišao je psa prije godinu dana i, za razliku od veterinarske inspekcije, naredio vlasnici da poboljša uvjete držanja jer ‘iznad psa vise trule grede i crijepovi koji prijete urušavanjem, a samim time predstavljaju opasnost za život ili ozljeđivanje psa’. Utvrdio je i da pas nema kućicu i zaštitu od vremenskih neprilika, a da vlasnica treba zatražiti veterinarsku pomoć za psa zbog vidljivih ozljeda u predjelu anusa i osigurati mu zbrinjavanje i njegu s obzirom na to da je bolestan.

Photo: Prijatelji životinja

No, Nero je i dalje na lancu. Veterinarska inspektorica iz Krapine dr. Vesna Petek tvrdi da je vlasnica osigurala zdravstvenu skrb za psa. Ali svjedoci tvrde da Nero nije uopće veterinarski obrađen pa mu zato nije niti postavljena dijagnoza prema kojoj bi se liječio. Vlasnica je odbila liječenje psa tvrdeći da nema novca, iako joj je višekratno ponuđena financijska pomoć.

– Veterinarska inspekcija nije reagirala i pomogla Neru, već nam šalje birokratske šture odgovore, dok se zdravlje psa drastično pogoršava – tvrde u Udruzi.

Navode i da su ovlasti inspektora velike te da oni mogu podnijeti optužni prijedlog i kaznenu prijavu zbog dugotrajna zanemarivanja. Prijatelji životinja zatražili su žurno postupanje veterinarske inspekcije iz Zagreba radi revizije dosadašnjih rješenja lokalne inspekcije i pomoći psu, a poslali su i kaznenu prijavu. Traže da se pas smjesti u prikladne uvjete i liječi, a da se vlasnicu kazni i zabrani joj se držanje novih životinja.