Prijatelji životinja oštro su osudili ubojstvo psa Mikija. Upozoravaju da je policija dužna podnijeti kaznenu prijavu

Nakon što smo objavili članak o mješancu Mikiju kojeg je u nedjelju 7. veljače iz lovačke puške ubio lovac, član Lovačkog društva Šljuka iz Desinića, oglasili su se i Prijatelji životinja, udruga za promoviranje prava i zaštitu životinja.

‘Policija je dužna podnijeti kaznenu prijavu’

– Zakoni vrijede jednako za lovce kao i za sve druge građane. U slučaju ubijanja psa, zakon se jednako primjenjuje na njih kao i na druge građane i za to trebaju jednako odgovarati – komentirali su iz Prijatelja životinja.

Zakon, dodaju, jasno propisuje da lovci nemaju pravo koristiti lovačku pušku ni u koju svrhu osim isključivo za lov, i to prema točnom određenim pravilima, gdje, za koga i kada.

Lovac ubio psa Mikija, policija zna, ali nisu postupali!?

– Važeći Zakon o lovstvu iz 2018. izbacio je loše formuliranu odredbu koja je davala lovcima mogućnost ‘uklanjanja’ pasa i mačaka iz lovišta, odnosno alibi da nekažnjeno pucaju u pse i mačke, čak i ako su njihovi skrbnici bili u blizini. Ljudi se nikako ne bi smjeli bojati lovaca, niti bi lovci smjeli zastrašivati ljude. Policija je dužna podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu zbog ubijanja psa kako bi ovaj slučaj bio sankcioniran – upozoravaju iz Udruge.

Uputili su skrbnike psa da jednako tako i oni osobno mogu podnijeti prijavu Općinskom državnom odvjetništvu pa, ukoliko odvjetništvo zaključi da je lovac počinio kazneno djelo, dalje će postupati prema nadležnosti i podignuti optužnicu protiv njega.

Iz PU krapinsko-zagorske još uvijek nismo dobili odgovor na službeni upit zašto policija, kako tvrdi skrbnica ubijenoga Mikija Valentina Domjanić, nije postupala prema lovcu. A kako nisu došli na mjesto događaja odmah po prijavi, lovac je u svakom slučaju izbjegao i alkotestiranje.