I ove godine nastavlja se eko-kampanja Krešo krijesnica – Spasimo svjetla našeg djetinjstva. Krijesnicama prijeti izumiranje i za 10-ak godina bi mogle nestati

Znanstvenici i studenti zagrebačkog Agronomskog fakulteta i australskog Sveučilišta u Wollongongu pokrenuli su zajedničku eko-kampanju Krešo krijesnica. Nakon uspješne prošlogodišnje akcije, nastavljaju i ove godine.

I krijesnice izumiru

U svijetu živi više od 2.000 vrsta krijesnica, u Hrvatskoj ivanjska i mala ivanjska krijesnica. Kad ste ih posljednji put vidjeli? I krijesnice izumiru! Za 10 godina više ih neće biti!

– Želimo spriječiti nestanak svjetla našeg djetinjstva. Većina ljudi pamti tople ljetne večeri ukrašene mnoštvom živih lampica. Sjaj kao iz bajke koji je stvorila priroda. Krijesnice su svima u dragom sjećanju, no zašto su samo u sjećanju? Zašto ih viđamo sve manje? To želimo promijeniti, želimo da krijesnice ne budu samo dio naših sjećanja – kaže Krešo krijesnica.

Posljednjih nekoliko godina sjaj krijesnica sve je rjeđi. Na mjestima gdje ih je bilo mnogo, sad su u neznatnom broju ili ih uopće nema. Razlog tome je – čovjek! Urbanizacija i gradnja novih prometnih i stambenih objekata smanjuje broj njihovih staništa i krijesnice gube svoje domove.

Svjetlosno onečišćenje

Krijesnice se u prirodi mogu vidjeti tijekom lipnja i srpnja. U urbanim sredinama danas ih uopće nema nema. Može ih se još vidjeti na manjim očuvanim gospodarstvima. U gradovima je svjetlosno onečišćenje. Krijesnicama svjetlo smeta. One se oslanjaju na svoje svjetlo, pa ih umjetna svjetla zbunjuju i otežavaju pronalazak partnera. Tjeraju ih ulične svjetiljke, vrtna svjetla i svjetla na terasama, jer se mužjaci klone svjetla, a ličinke trebaju tamu.

Krijesnice se oslanjaju na svoje svjetlo, pa ih umjetna svjetla zbunjuju i otežavaju pronalazak partnera

U svome zatku krijesnice imaju svjetlosni organ i njime proizvode efikasniju svjetlost nego žarulje. Dok žarulje proizvode 90 posto svjetlosti i 10 posto topline, krijesnice proizvode stopostotnu svjetlost. To svjetlo im služi za komunikaciju, pronalaženje partnera i parenje, ali i za upozoravanje predatora kako bi zaštitile sebe ili teritorij.

Zato je pokrenuta kampanja Krešo krijesnica koja se nastavlja i ove godine.

Slikajte, snimajte, javljajte

– Da bismo uspjeli, potrebna nam je pomoć građana. Iz svih krajeva Hrvatske želimo dobivati obavijesti o krijesnicama. Šaljite nam slike, mjesto, vrijeme, datum i broj krijesnica koje ste vidjeli. I pripazite pri uporabi pesticida oko vaših domova, sadite visoko grmlje i cvijeće u vrtovima kako biste pružili krijesnicama sklonište – poziva Krešo krijesnica.

Spasimo krijesnice i sjećanja na naša djetinjstva

Spasimo krijesnice, spasimo sjećanja na djetinjstvo! Šaljite fotografije ili dojavite gdje ste ih vidjeli, kada i koliko. Krešo krijesnica dežura non stop na Facebook stranici Krešo krijesnica, na Instagramu ili na email adresi kresokrijesnica@gmail.com.