Uskrs (Vazam, Vuzem, lat. Dominica in Resurrectione Domini: Nedjelja uskrsnuća Gospodinova), najstariji je i najveći kršćanski blagdan, spomen Kristova uskrsnuća – temelja kršćanske vjere.

Ovaj ćemo Uskrs, blagdan sreće, zajedništva i novog života, proslaviti drugačije. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poslao je svoju tradicionalnu uskrsnu čestitku u kojoj je istaknuo da iskustva koja sada živimo naglašavaju istine o čovjeku i svijetu.

‘Razlučite što je bitno’

– Nad stvorenim ljudi ne mogu imati posvemašnji nadzor – poručio je kardinal Bozanić i podsjetio na riječi pape Franje: ‘Ovo je vrijeme razlučivanja onog što je bitno’.

Zbog pandemije korona virusa nema blagoslova blagdanskih košarica. Kako je preporučio kardinal Bozanić, jelo može blagosloviti član obitelji. Nema okupljanja vjernika na središnjem misnom slavlju. Mnogi svećenici za svoje župljane mise služe na internetu i društvenim mrežama. Središnje slavlje, koje će predvoditi kardinal Bozanić, izravno će prenositi Hrvatska radiotelevizija.

Snimio: Marko Janečić/foto MART

Budite istinski kršćani, brinite o drugima i ostanite doma. Vjernik ste u srcu, a molitva, ako je iskrena, potpuno je svejedno gdje je izgovorena.

Sretan vam Vuzem!