Ajnzerica, ili enzerica, jedan je od najljepši i najosebujnijih zagorskih plesova. No u posljednje vrijeme postalo je ‘popularno’ iskriviti njegovu originalnost, čime se nanosi velika šteta očuvanju zagorske folklorne baštine

Zato su ljuti u Ansamblu Zabok i prosvjeduju protiv takvog načina iskrivljavanja plesa čime se, kažu, zagorske folkloraše degradira kao poznavatelje i prenositelje zagorske tradicije na mlade.

Iskrivljeno i neistinito

– Prikazivanje iskrivljenih plesova nanosi nam veliku štetu u očuvanju zagorske folklorne baštine i ponižava sve zagorske folkloraše i folklorna društva koja generacijama čuvaju naš zagorski identitet – ogorčena je Senka Jurina, umjetnička voditeljica Ansambla Zabok.

Zato su odlučili istupiti javno, jer sva dosadašnja, višegodišnja upozorenja, pisma i molbe koje su upućivali, nisu urodila plodom. Zagorski narodni plesovi na društvenim se mrežama i u elektroničkim medijima prezentiraju iskrivljeno i neistinito. Posebno ajnzerica koja se prezentira s velikim odmakom od izvornog oblika.

U Ansamblu Zabok ogorčeni su što je netko uložio godine truda u istraživanje, a drugi to sad iskrivljuju

– Rezultat je to nestručnosti i neznanja folklornih voditelja. Zalažemo se i zahtijevamo originalno, vjerodostojno i stručno prezentiranje naše folklorne baštine. Enzerica je polka, a ‘Jelica kolce vodila‘ je pjevano kolo – upozorava Jurina i kaže kako upravo veliki ansambli potpuno iskrivljeno plešu ta dva plesa.

Zagorcima je to bitno!

– Nismo si umislili da je zagorski folklor nekome toliko važan da ga namjerno prezentira neistinito. No nama Zagorcima, a naročito folklorašima jako je važan. Šteta koja nastaje iskrivljenim i neistinitim javnim prezentacijama je velika. Zbunjuju se plesači u našim folklornim društvima, zbunjuju se i djeca koju kroz različite programe učimo zagorskom folkloru. Naročita šteta se čini našim iseljenicima koji s velikom ljubavlju i poštovanjem nastoje sačuvati svoj nacionalni identitet – razočarani su zagorski folkloraši.

– Bojimo se da kao amateri ne predstavljamo dovoljan autoritet da nas se doživi kao najistinitije prenositelje svoje tradicije. Otvoreni smo za svaki oblik suradnje, tko želi, pokazat ćemo, tko ne zna, a želi znati, poučit ćemo – poručuju iz Ansambla Zabok.