Jeste li sigurni da na vašem zidu visi original Murtića, Price ili Picassa? Kako provjeriti podrijetlo rada koji posjedujete? Kako saznati je li slika koju imate ukradena?

Na ta, ali i brojna druga pitanja možete dobiti odgovor u Gradskoj galeriji Zabok. U četvrtak, 28. svibnja u 19 sati otvara se izložba krivotvorenih umjetnina ‘Ljepota lažnog sjaja‘.

Krivotvorine oduzete po presudama

Izložba je to koja plijeni pozornost građana, ali i eminentnih stručnjaka iz područja povijesti umjetnosti, slikarstva, likovnih kritičara. Prvi put je postavljena 2016. u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a od tada su je mogli razgledati građani diljem Hrvatske, ali i naši susjedi u Ljubljani.

Krivotvorina umjetničke slike Vladimira Kirina, Portal sv. Marka

Sustavno prikupljanje građe počelo je 2009. kad su Muzej policije i Uprava kriminalističke policije sa sudovima dogovorili da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju.

Krivotvorina umjetničke slike Pierra Augustea Renoira, Kupanje

– Trenutno se zbirka sastoji od 70-ak krivotvorina. Uglavnom je riječ o uljima na platnu, no ima i nekoliko skulptura. Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Slave Raškaj i drugih – kaže Helena Jelinek, voditeljica Muzeja policije iz kojeg će dio fundusa biti postavljen za izložbu u zabočkoj Galeriji.

Nemojte postati žrtva prijevare

Među krivotvorinama koje Muzej ima su i skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija, Pierra Augusta Renoira, Amedea Modigliana i Pabla Picassa.

Krivotvorina umjetničke slike Ede Murtića

Osim što se ovom izložbom želi upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca, njenim postavljanjem nastoji se i educirati buduće kupce umjetnina na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina ne bi li postali žrtve prijevare.

Izložba u Gradskoj galeriji Zabok bit će otvorena do 16. lipnja, a ulaz je slobodan.