U dva nadolazeća vikenda u kolovozu u Dvoru Veliki Tabor traje EMA, Edukativne muzejske akcije. Ove godine organiziraju se u novim uvjetima

Tema je ljubav, a nju ćete u Dvoru Veliki Tabor pronaći na očitim i onim manje očitim mjestima. Ona lebdi među zidovima dvora ispričana mnogo puta u Legendi o Veroniki Desinićkoj, pa i u onoj o Vili Meluzini.

3D slagalice

Nekad je se treba potražiti među pismima, a nekad je opipljiva u obliku keramičke figurice ljubavnog para iz 18. stoljeća. U okviru 25. EMA-e pokušat će je se, u Velikom Taboru, u tim njezinim različitim manifestacijama, predočiti uz pomoć 3D slagalica od papirnatih kocki i fotografija.

Tradicionalno, unatrag 24 godine, Hrvatsko muzejsko društvo i pripadajuća mu Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju, organiziraju Edukativne muzejske akcije, u svakom godišnjem izdanju s jednom karakterističnom temom, voda, hrana, lađa…

EMA se u hrvatskim muzejima provodila od 18. travnja do Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja. Ove godine sve se poremetilo, što zbog pandemije, a u zagrebačkim muzejima i zbog potresa. Pa ipak, muzejski su djelatnici snalažljivi pa su pronašli načina kako ipak održati EMA-u u novim uvjetima. Neki ovako, neki onako.

Manifestacije ljubavi

Dvor Veliki Tabor svojim će malim i velikim posjetiteljima do kraja kolovoza, vikendom u terminima od 12 do 13 i od 15 do 16 sati, omogućiti potragu za manifestacijama ljubavi koje se mogu pronaći u i oko muzeja, u muzejskim predmetima i muzejskim pričama.

U subotu i nedjelju, 22. i 23. te 29. i 30. kolovoza djeca i njihovi roditelji naučit će kako na ljubav djeluje velikotaborski labirint, kome je pisao tajanstveni Fritz, kako izgleda pozivnica za vjenčanje jednog baruna iz 19. stoljeća.

Također će se okušati u vještinama rezanja, lijepljenja, kombiniranja i koordiniranja fotografije muzejskog predmeta sa šablonama kocki od kojih će se u konačnici oblikovati slagalice. Za najspretnije su pripremljene simbolične nagrade.

Radionice će voditi Kristina Pavlović, muzejska pedagoginja Dvora Veliki Tabor.