Svakog četvrtka nakon blagdana Presvetog Trojstva slavi se Tijelovo ili Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Za Katoličku crkvu ova svetkovina znači spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Kruh kao znak dobrote

– Danas slavimo blagdan kruha, kruha koji je postao spas ovome svijetu, Krista koji se pretvorio u kruh za nas. Znakovito je u Svetom pismu da se u svim velikim događajima pojavljuje kruh kao znak Božje dobrote prema čovjeku – riječi su homilije vlč. Marijana Culjaka, župnika Župe sv. Jelene Križarice Zabok.

Tijelovo je blagdan kojim se slavi pretvorba kruha i vina

Blagdan Tijelova se pojavio u 13. stoljeću kada je augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana u Belgiji imala viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec označava Crkvu, a mrlja nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Njenu molbu da se uspostavi blagdan podržao je mjesni biskup. Papa Urban IV. zbog smrti nije stigao proširiti blagdan na cijelu Crkvu, ali je to učinio papa Ivan XXII. u 14. stoljeću.

Kruh simbolizira sve što je čovjek

– Kruh svagdašnji u Očenašu kojeg nas je Krist naučio ne simbolizira samo zalogaj, hranu, on simbolizira sve što je čovjek, sve što čovjeka čini čovjekom. Taj kruh za zatvorenika znači slobodu, za grešnika oproštenje grijeha, za bolesnika izlječenje, za patnika pomoć u križevima, za beskućnika krov nad glavom – propovijeda vlč. Culjak.

Misa u Župi sv. Jelene Križarice slavi se procesijom s Presvetim oltarskim sakramentom oko župne crkve

– Zato imati zahvale i zahvalnosti za sve darove što imamo i primamo, za sve sposobnosti koje nam je Bog dao, znači odgovorno jesti kruh svagdašnji. Ne raditi samo za propadljivu hranu nego za onu hranu koja nas vodi u život vječni – poruka je za Tijelovo zabočkoga župnika.

Misa u Župi sv. Jelene Križarice na dan Tijelova slavi se procesijom s Presvetim oltarskim sakramentom oko župne crkve.