Na današnji dan 1995. započela je Vojno-redarstvena akcija Bljesak. U njoj je poginuo i naš legendarni pilot Rudolf Perešin

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Bilo je to u listopadu 1991. Preko austrijskih Alpa i Bleiburga, s oko 1100 kilometara na sat, ušao u austrijski zračni prostor, opisuju 24sata.

Nacionalni junak

– Spustio sam se na visinu od 100 metara, izvukao stajni trap, jasno vidio pistu aerodroma i sam grad Klagenfurt. Sletio sam bez problema. Nisam bio uzbuđen. Nisam se ni bojao. Istina, mučila me mala neizvjesnost – ispričao je svojedobno u jednom dokumentarcu naš pilot Rudolf Rudi Perešin.

On je 25. listopada 1991. dok se JNA u brzini povlačila iz Slovenije, a Hrvatskoj, zajedno s pobunjenim hrvatskim Srbima, spremala otvoreni rat i agresiju, kao pripadanik JNA poletio MIG-om 21 s bihaćkog aerodroma.

Photo: Screenshot HTV

– Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate – rekao je Rudi austrijskoj kontroli leta.

– Tim činom Rudi je otvorio pogled svijetu kakav je rat kod nas. Njegovim preletom i bijegom nismo dobili zrakoplov, no dobili smo pilota – kazao je brigadni general Dražen Šćuri, zapovjednik HRZ-a i PZO-a, na 20. obljetnici preleta i 7. Memorijalu u Ivanić Gradu i Cagincu, gdje je Perešin proveo djetinjstvo.

Za austrijske medije Perešinov prelet bio je tek bizarna epizoda rata u susjedstvu koju su lansirali kao ekskluzivu. U Hrvatskoj, izloženoj srpskoj agresiji, kapetan prve klase Rudolf Perešin postao je pravi nacionalni junak.

‘Dezertirao sam’

Srpska ratna propaganda, pak, bila je potpuno zbunjena. Kako objasniti da im je pilot Hrvat, ispred nosa, s najvećeg vojnog aerodroma Bihać, gotovo ‘maznuo’ nadzvučni borbeni avion i mirno sletio u Austriju. Pa su izmislili da je Perešin zatražio politički azil u Austriji. A nije. Jasno je to rekao prvom austrijskom vojniku koji je prišao njegovu MiG-u i zbunjeno ga pitao što radi tu.

– Dezertirao sam iz JNA jer nisam sposoban ni voljan pucati na hrvatske vojnike – rekao mu je Rudi.

Pukovnik austrijskog ratnog zrakoplovstva, borbeni pilot Dieter Szolar, kasno navečer tog 25. listopada sreo se s Perešinom u gostionici u Felekirchenu gdje je vojska, nakon kraćeg ispitivanja na aerodromu, sklonila hrvatskog pilota.

Szolar je odmah Rudija prebacio u privatni stan. Shvatio je da se i neki azilanti Srbi ‘muvaju’ po gostionici.

– Rudolf Perešin predao je svoju vojnu odoru i osobno naoružanje. Dobio je civilno odijelo koje mu nije pristajalo, pa sam mu donio donje rublje, pribor za osobnu higijenu i voće – ispričao je detalje pukovnik Szolar u dokumentarcu ‘Let za pamćenje’.

Vraćen Hrvatskoj 1997.

Nakon četiri dana boravka u Austriji Perešin je pušten i u tajnosti prebačen u Zagreb. Obitelj Perešin napokon je bila na okupu. U svojoj zemlji, među svojim ljudima. Rudolf je nastavio letjeti i uskoro je postao zapovjednik elitne 1. lovačke eskadrile HRZ-a.

Foto: Privatni album

Poginuo je tijekom operacije Bljesak. Njegov MiG 21 bis, tijekom rizična borbena zadatka, pogodila je protuzračna obrana bosanskih Srba. Perešin se uspio katapultirati iz oštećena aviona koji je pao na hrvatsku stranu. Srbi su nekoliko godina igrali okrutne igre oko njegove sudbine. Nisu željeli otkriti je li Rudi Perešin odmah poginuo ili je zarobljen. Konačno, posmrtni ostaci brigadira Perešina vraćeni su Hrvatskoj u ljeto 1997.

Pokopan je u rujnu iste godine na groblju Mirogoj uz najviše državne i vojne počasti. Imao je 37 godina. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira.