Danas je Nacionalni dan Hitne medicinske službe. Dan ljudi koji su prvi pri spašavanju ljudskih života

Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije zapošljava 150 djelatnika. Njih 40 su doktori medicine, 70 je medicinskih sestara i tehničara i 35 vozača.

Lani napravili 600.000 kilometara

Ravnatelj zagorskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić osvrnuo se na važnost svih ‘hitnjaka’, koji 365 dana u godini kroz 24 sata po svim vremenski uvjetima i na svim dostupnim i teško dostupnim mjestima pružaju zdravstvenu skrb pacijentima kada im je to najpotrebnije.

– Jednom ‘hitnjak’, uvijek ‘hitnjak’ – kaže Božić koji je izuzetno ponosan na svoj zagorski tim.

Ravnatelj zagorske Hitne Krešimir Božić kaže da se tim Hitne bori da ne izgubi niti jednu ‘utakmicu’ (Foto: Privatni labum)

– U protekloj godini na naš broj Hitne medicinske službe 194 zaprimili smo 32.510 poziva. Ako to usporedimo s brojem stanovnika koje imamo u skrbi, ispada da je svaki četvrti stanovnik zvao Hitnu medicinsku službu. Obradili smo 22.143 pacijenta, što znači da je gotovo svaki šesti stanovnik naše županije koristio uslugu Hitne – izdvojio je Božić samo neke od brojki.

– Naša vozila, čija je prosječna starost 4,5 godine, prešla su gotovo 600.000 kilometara u 14.106 intervencija odrađenih na terenu. Prosječno vrijeme od prijema poziva do dolaska do pacijenta kod nas iznosi 17 minuta, čime slijedimo standarde u hitnoj medicini – istaknuo je Božić.

2.600 intervencija zbog korone

Osvrnuo se na prošlu, 2020. za koju kaže da je specifična godina koja će ostati zabilježena po epidemiji virusa COVID -19 i po potresima kojima smo bili pogođeni.

– Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije od početka epidemije do danas obavio je 2.600 intervencija vezano za koronavirus, što je 15 posto od ukupnog broja intervencija. Naši timovi pružali su intervencije stanovnicima naše županije u potresu 22. ožujka 2020., a 29. prosinca naša dva tima bila su odmah upućena na potresom pogođeno područje Sisačko – moslavačke županije – izdvojio je Božić samo mali dio velikih pothvata svoje ekipe ‘hitnjaka’.

Svaka intervencija je posebna, bitna i hvalevrijedna. No, redakciji portala Ni Zagorje malo svakako će ostati u sjećanju jedna od intervencija o kojoj smo pisali. Tim Hitne medicinske službe iz Krapine, dr. Iva Miloš, tehničarka Matea Hršak i vozač Zdravko Presečki, spasili su život Stjepanu Medvedecu iz Šemnice kraj Krapine. Imao je srčani udar, bio je klinički mrtav pola sata, u život ga je vratio tim Hitne.

Spašavanje života Stjepanu Medvedecu iz Šemnice samo je jedan u nizu spašenih života zagorske Hitne (Foto: Ni Zagorje malo)

Uz današnji dan, koji je Hrvatski sabor 2013. proglasio Nacionalnim danom Hitne medicinske službe, ravnatelj Božić zahvaljuje svima koji podupiru njihov rad.

– Posebno zahvaljujem našem osnivaču, Krapinsko-zagorskoj županiji, koja financira rad timova u Klanjcu i Konjščini i osigurava sredstva za nabavu opreme i vozila. Uspješan ustroj i organizacija Hitne medicinske službe koju provodi Zavod za hitnu medicinu KZŽ rezultat je dobrog planiranja, kontinuiranog ulaganja, ali i velikog doprinosa svakog zaposlenika – zaključio je Božić i poručio: ‘U Hitnoj službi svi zavisimo jedni o drugima i funkcioniramo kao tim koji 24 sata igra za sve naše građane i bori se da ne izgubi ni jednu utakmicu’.