Krapinsko – zagorska županija srednjim će školama omogućiti uvođenje građanskog odgoja kroz program Škola i zajednica (ŠIZ).

Bit će to dio fakultativne nastave koju će pohađati srednjoškolci drugih i trećih razreda u onim školama koje će se odlučiti za izvođenje kurikuluma i čiji nastavnici trebaju proći edukaciju.

‘Pošizi’ i napravi novi iskorak

Prvi modul edukacije za 20-tak nastavnika srednjih škola i gimnazija održan je u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (ŠUDIGO). ŠIZ im je predstavio ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić s članovima tima.

– ŠIZ je jedan novi, zanimljiv predmet, drugačiji nego bilo što drugo u hrvatskim školama. Mladi ljudi u 2. i 3. razredu srednje škole sami odabiru teme u zajednici s kojima bi se željeli baviti tijekom školske godine – izvijestio je Jokić još u travnju kada je Županija najavila uvođenje građanskog odgoja u škole.

Boris Jokić ŠIZ je predstavio nastavnicima zagorskih srednjih škola i gimnazija (Photo: ŠUDIGO)

Teme se odnose na 11 cjelina poput održivog razvoja, migracija generacija koje žive u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i tema poput kulture i medija, sporta, digitalne, medijske i financijske pismenosti.

– U tom predmetu na početku školske godine učenici odabiru temu s kojom se žele baviti i potom je istražuju. Imaju priliku steći iskustvo vezano uz taj problem u zajednici i na kraju predlažu rješenja – pojasnio je Jokić.

Učenici 2. i 3. razreda sami odabiru teme s kojima bi se željeli baviti tijekom školske godine (Photo: ŠUDIGO)

ŠIZ je ponuđen ravnateljima svih srednjih škola i gimnazija i svi su se odlučili sljedeće školske godine pokušati ‘pošiziti’ i napraviti novi iskorak, ne samo u obrazovanju u županiji nego općenito u hrvatskom sustavu odgoja i obrazovanja.

Kurikulum izrađen za ovaj predmet, najavili su u Šudigu, bit će predstavljen i učenicima kako bi se utvrdilo koliki je interes za njegovo uvođenje u idućoj školskoj godini. Program je izradio Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) s partnerima, Sveučilištem u Rijeci, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom te Udrugom CeKaDe.