Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine počelo je zaprimati prijave za subvencionirane stambene kredite

Na natječaj se mogu prijaviti građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru četvornom do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Subvencije od 30 do 51 posto

Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, i kreće se od 30 do 51 posto iznosa rate kredita, objavilo je Ministarstvo graditeljstva.

Prijave se razmatraju prema redoslijedu zaprimanja u APN-u, a ove godine planirana potpora iznosi 50 milijuna kuna. Od početka realizacije ove mjere stambenog zbrinjavanja odobreno je ili u realizaciji ukupno 17.510 subvencioniranih stambenih kredita za koje je osigurano 1,2 milijarde kuna.

U ovim mjestima u Zagorju država subvencionira stambene kredite. Brojke u zadnjoj tablici iznos su postotka nepovratnih sredstava koje subvencionira država (Izvor: mgipu.gov.hr)

Svrha subvencioniranja stambenih kredita je poticanje demografske obnove društva i urbane regeneracije naselja, smanjivanje broja odlazaka mladih iz Hrvatske, poticanje većim subvencijama manje razvijene gradove i općine, kao i dodatno subvencioniranje rođene, maloljetne djece i osoba s invaliditetom.

– Na ovaj način omogućava se rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih u pogledu kreditnih uvjeta, čemu u prilog govori podatak kako su kamata i rokovi otplate kredita uz nepovratnu državnu subenciju tijekom godina u silaznoj putanji – poručuju iz Ministarstva.

Uvjete i detaljne informacije o državnoj subvenciji pročitajte ovdje.