Nakon našeg članka o čestom, nepropisnom parkiranju ispred Osnovne Škole Veliko Trgovišće, oglasila se i policija.

Potvrdili su nam da su ‘policijski službenici PU krapinsko-zagorske više puta postupali po dojavama o nepropisnom parkiranju vozila ispred škole u Ulici Stjepana Radića, na mjestu gdje je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila temeljem postavljenog prometnog znaka’.

Roditelji i učitelji revoltirani

U utorak smo objavili fotografije koje nam je poslao čitatelj, ljut zbog parkiranog Mercedesa na autobusnom stajalištu ispred škole. Automobil, kako nam je i sam potvrdio, vozi Krunoslav Pavlinić, vlasnik tvrtke MDK Građevinar. Taj ga je dan naš čitatelj dvaput ‘ulovio’ u prekršaju.

– Koja je poanta ove priče? Da parkiram na nedozvoljenom mjestu? To je onda stvar policije, a ne novinara… Negdje moram stati, mi tamo imamo poslovne prostore… To nije bilo parkiranje nego zaustavljanje. Mi zapošljavamo više od 150 ljudi. Molim vas da pazite da ne ide van nekaj kaj ne bi trebalo… – rekao nam je, između ostaloga, Pavlinić kad smo ga nazvali i upozorili na parkiranje na zabranjenom mjestu.

Znak zabrane parkiranja i zaustavljanja stoji na autobusnom ugibalištu. Na tom mjestu staje školski autobus, a zbog neodgovornih vozača djeca ne mogu sigurno izaći ili ući. Žale se djeca, roditelji, učitelji, a posebno vozači autobusa.

– Mnogi tamo parkiraju, a Pavlinić najčešće. Zvala sam jednom policiju zbog njega, za čas je izjurio iz kafića s mobitelom na ušima. Možda je bila slučajnost, a možda ga je zval neki njegov frend policajac da makne auto. I O.K., neka ga je nazvao i upozorio, ne treba odmah kažnjavati. Ali ako ga je doista zvao netko iz policije, a on se poslije nastavlja parkirati na istome mjestu, onda to nije korektno ni sa jedne strane – govori nam revoltirana čitateljica.

Kaže, identitet ne može javno otkriti. Malo su mjesto, svi se poznaju, a ljudi znaju biti neugodni pa joj takvi problemi ne trebaju u životu. No, ne trebaju nikome niti neodgovorni vozači.

Pavlinić: Nisu me kaznili

– Postupajući po dojavama, ali i prilikom obavljanja redovnih zadaća, policijski službenici utvrdili su više prometnih prekršaja nepropisnog parkiranja vozila te su prema počiniteljima prekršaja poduzete represivne mjere – odgovorili su na naš upit iz PU krapinsko – zagorske.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama kaže da je za prekršaj nepropisnog parkiranja vozila na mjestu gdje je to zabranjeno postavljenim prometnim znakom propisana novčana kazna od 500,00 kuna, dok je za prekršaj nepropisnog parkiranja vozila na obilježenom pješačkom prijelazu (a parkiraju i tamo) i na udaljenosti manjoj od pet metara od tog prijelaza kazna 300,00 kuna.

Iako je na autobusnom ugibalištu jasno istaknut znak izričite naredbe, neki se na njega oglušuju (Photo: Čitatelj Ni Zagorje malo)

Je li policija ranije postupala prema vlasniku tvrtke MDK Građevinar, koji je ovaj put ‘uhvaćen’ u kršenju Zakona, ne mogu nam reći jer im to ne dopušta zakon.

– U članku 78. Prekršajnog zakona propisano je da se podacima iz prekršajne evidencije mogu koristiti samo sudovi, tijela državne uprave i državna tijela u okviru njihovih zakonskih ovlasti te Vam sukladno navedenom ne možemo dostaviti podatak o prekršajima vlasnika navedenog vozila – odgovorili su policajci.

Krunoslav Pavlinić nam je još u utorak, 25. listopada rekao kako ga policija zbog parkiranja ispred škole nikada nije kaznila. Hoće li postupati temeljem fotografije, nije nam zasad poznato.