Župan Željko Kolar proglasio je prirodnu nepogodu za gradove Klanjec i Oroslavje te općine Kumrovec, Veliko Trgovišće i Zagorska Sela. 

Prve procjene štete iznose 29,3 milijuna kuna, a kada se zbroji šteta od 2,5 milijuna kuna od prve tuče koja je pogodila Općinu Hum na Sutli, ukupna šteta iznosi 31,8 milijuna kuna.

Dokaze na sunce, teorija Vs. praksa

Najveću štetu nevrijeme je napravilo na području Općine Kumrovec, 11,45 milijuna kuna. U Zagorskim Selima ona iznosi 6,87 milijuna, u Oroslavju 3,1 milijun kuna, u Klanjcu 5,2 milijuna i u Velikom Trgovišću 2,7 milijuna kuna.

Župan Željko Kolar osvrnuo na polemiku oko učinkovitosti obrane od tuče protugradnim raketama. Zalaže se za njihovu uporabu.

– Idemo probati spojiti praksu i teoriju. Ako ne postoje znanstveni dokazi da djeluje, postoje li znanstveni dokazi da ne djeluje? – pita se Kolar.

Jedan od oštećenih tijekom tuče je i OPG-ovac Mladen Cesarec iz Oroslavja, višestruki dobitnih najviših priznanja za bučino ulje i aktualni državni šampion

– Državni hidrometeorološki zavod smatra da obrana s raketama ne doprinosi zaštiti poljoprivrednih nasada, a poljoprivrednici kažu da doprinosi i da se vidi razlika između vremena do 2019., kada smo branili nasade raketama, i nakon toga kada branimo samo sa srebrnim jodidom – dodao je.

U Krapinsko – zagorskoj županiji bilo je 28 lasernih rampi. Tijekom 2020. i 2021. ‘branilo’ se s njih 17. U 2020. godini potrošene su 2.223 litre, u 2021. godini nešto više od 800 litara, ali ‘feedbacka’, kaže župan, nema.

Subvencioniranje osiguranja

Predložio je da struka izvijesti prema kojim se područjima kreću tučonosni oblaci i da s onda pola tog područja brani s raketama, a druga polovica ne.

– Pa da onda vidimo hoće li biti kakve razlike oko nastale štete na poljoprivrednim nasadima – kaže Željko Kolar.

Zalaže se i za nacionalnu kampanju i ulaganje sredstava za zaštitu nasada od tuče i subvencioniranje osiguranja.

OPG Cesarcu su stradala četiri hektara usjeva. Još uvijek stignu zasijati novu turu, ali ne stignu čekati financijsku pomoć

Jedan od oštećenih tijekom tuče je i OPG-ovac Mladen Cesarec iz Oroslavja, višestruki dobitnik najviših priznanja za bučino ulje i aktualni državni šampion. Kaže, od potpune katastrofe spasila ga je tradicionalna rascjepkanost zagorskih parcela.

– Potpuno su nam stradala četiri od 50 hektara koju obrađujemo. Tu površinu moramo ponovno sijati i to hitno. Naći ćemo neka sredstva, najvjerojatnije zaduživanjem. Na dodatnih 27 hektara buča, suncokreta i kukuruza imamo 30 do 40 posto štete i to ćemo s biostimulatorima. To je iznos od nekih 30-ak tisuća kuna. Sad nam je zadnji rok za sjetvu. Nadam se da bude nekaj od proglašene elementarne nepogode, pomoći od županije, države, ali mi ne stignemo čekati – poručio je Mladen Cesarec.

Ivančani pomažu Zagorskim Selima

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić rekao je da su tučom pogođeni veliki dijelovi Oroslavja, najviše Mokrice.

Iz Ivanca je u Zagorska Sela stiglo 3000 presadnica, a nova tura dolazi u srijedu

– Tu su štete 100 postotne. Stradao je dio centra, dio Gornjeg Oroslavja i dio Andraševca. Ugrubo je procijenjeno da je šteta 3,1 milijun kuna na području grada. Nadam se da bude država pomogla, da se budu pronašla sredstva – kaže Šimunić.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak stanje na svom području ocijenila je kataklizmom. Posljedice su katastrofalne. Tamošnjim stanovnicima u pomoć je odmah priskočila Udruga udomitelja Nada iz Ivanca. Ivančani su, na inicijativu Udruge, prikupili 3000 presadnica povrća i cvijeća i darovali ih mještanima Zagorskih Sela. U srijedu iz Ivanca dolazi nova pošiljka koju će podijeliti ljudima.

Šteta u Zagorskim selima procijenjena je na 6,87 milijuna kuna