U noći na utorak u zagrebačkoj bolnici preminuo je novopridošli specijalac ATJ Lučko Tomislav Pavalić (30).

Kao što smo pisali, pozlilo mu je u ponedjeljak tijekom trčanja na nasipu, prvog dana specijalističke obuke. Pavalić je za ATJ Lučko dobio privremeno rješenje na šest mjeseci, zajedno s još 28 kolega, a u Lučko se prijavio i došao iz Interventne jedinice policije Zagreb.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ovom velikom tragedijom pogođen je cijeli MUP, posebno ATJ Lučko koji u srijedu, 7. rujna obilježava 32. obljetnicu osnivanja. Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti.

Antiteroristička jedinica Lučko, kao sastavnica Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije započela je u ponedjeljak, 5. rujna s provedbom temeljne tjelesne pripreme za 29 svojih pripadnika u kompleksu baze Antiterorističke jedinice Lučko u Zagrebu. Obuka se održava pod nadzorom instruktora i predstavlja pripremu privremeno raspoređenih djelatnika za selekcijski postupak koji im slijedi, a nakon čega bi najspremniji za stalno bili raspoređeni u Antiterorističku jedinicu Lučko.

Navedena obuka uobičajeni je postupak i održava se prilikom svakog prijema novih članova, a prije obuke kandidati prolaze A kategoriju liječničkog pregleda koji obuhvaća detaljan tjelesni i psihički pregled za obavljanje najsloženijih poslova policijskih službenika te moraju dati suglasnost za provedbu temeljne sigurnosne provjere. Radi se o najdetaljnijem pregledu koji prolaze pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi, policijski ronioci, pripadnici protueksplozijskih službi te pripadnici koji pružaju osobnu zaštitu.

Preminuli specijalac Tomislav Pavalić sin je bivšega specijalca koji je u ATJ Lučko radio od osnutka do mirovine (Photo: PIXSELL/SPH)

Tijekom jučerašnjeg dana, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja. Neposredno prije dovršetka treninga trčanja, nešto prije 15 sati ,jedan pripadnik se požalio na slabost, da bi nedugo nakon toga pozlilo i drugom pripadniku. Prvu medicinsku pomoć pružio im je medicinski tim ATJ Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje su hospitalizirani. Nažalost, tijekom ranog jutra obaviješteni smo da je jedan pripadnik preminuo dok je drugi stabilno.

Mrtvo tijelo prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zbog provođenja obdukcije, a policija će, s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti stradavanja, poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko su, uoči sutrašnjeg Dana jedinice, pogođeni ovim događajem i izražavaju sućut obitelji svog preminulog člana. Sućuti se pridružuju svi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova‘ priopćili su iz MUP-a.

Drugi specijalac na intenzivnoj

Kako doznajemo, drugi hospitalizirani specijalac ima problema s radom bubrega i smješten je na intenzivnoj.

– U KB Sveti Duh su u ponedjeljak kasno popodne vozilom Hitne medicinske pomoći dovezena dva pacijenta, polaznika obuke u Antiterorističkoj jedinici Lučko. Nažalost, unatoč naporima liječnika, jedan od pacijenata je preminuo, dok se drugi nalazi u Odjelu za intenzivno liječenje – odgovorili su iz bolnice na upit Večernjeg lista.