Pomoćnicima u nastavi diljem Hrvatske satnica je tek 25 kuna. Krapinsko – zagorska županija iz proračuna je odlučila sufinancirati ih s 2,50 kuna po satu više. 

Tom bi odlukom, koja je prihvaćena na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, prijeko potrebni pomagači djeci s poteškoćama umjesto dosadašnjih oko 2000 kuna plaće dobivali od 230 do 250 kuna na mjesec više.

Za tri mjeseca 200.000 kuna

Inicijativu i amandman za povećanje pokrenuli su u ožujku HDZ-ova Ljubica Jembrih te nezavisni vijećnici Romeo Vincelj i Viktor Šimunić. Tada je njihov prijedlog odbijen jer su, zapravo, tražili da se pomoćnike zaposli na 12, umjesto na 10 mjeseci. Kako je to zakonski nemoguće, jer je riječ o projektnom zapošljavanju čije je uvjete odredila država, na proljeće je Županija najavila da će pronaći zakonski model da im se barem poveća satnica.

Pomoćnici u nastavi zapošljavaju se preko lokalne samouprave, gradova, općina, županija,  EU projekata. Po zagorskim školama u ovoj, sada završenoj školskoj godini bilo ih je oko 130. Sa završetkom školske godine prestao je njihov angažman, a novi (stari) ponovno će zaposlenje dobiti u rujnu s novom školskom godinom. I oni će početi raditi s uvećanom satnicom.

U našoj županiji pomoćnici se zapošljavaju kroz županijski projekt Baltazar, preko projekata udruga, ali i jedinica lokalne samouprave, općina i gradova.

– Rebalansom proračuna za njih smo za plaće za rujan, listopad i studeni osigurali dodatnih 200.000 kuna. Za pomoćnike, koji su na proračuna općina i gradova, tražit ćemo od tih jedinica lokalne samouprave da se pridruže sufinanciraju pola potrebnog iznosa. Polovicu od 2,50 kuna osigurala bi Županija, a polovicu bi trebali sufinancirati općine i gradovi – pojasnila je Jasna Petek, zamjenica župana.

– Za nas nezavisne vijećnike ovo je tek početak borbe za bolji status pomoćnika u nastavi kako bi i oni ostvarili puna prava koja imaju i ostali zaposlenici. Ponosan sam što smo jedna od prvih, ali i rijetkih županija koje su krenule u rješavanje ovog problema i što naša politika proizvodi konkretne rezultate, kojima se podiže kvaliteta života naših sugrađana. Naravno, da bi se to omogućilo moraju se uključiti i ostali partneri, prvenstveno Ministarstvo obrazovanja – komentirao je povećanje satnice nezavisni vijećnik Romeo Vincelj.