Zaposleni koji očekuju povrat preplaćenog poreza na dohodak u najvećem broju slučajeva ne moraju podnositi poreznu prijavu, a oni koji to moraju ili žele, imaju rok do 1. ožujka

Država će u ovoj godini građanima, koji su lani preplatili porez na dohodak i prirez, vratiti oko dvije milijarde kuna, doznaje Index od Porezne uprave. Lani je država na ime preplaćenog poreza građanima vratila 1,2 milijarde kuna. Ove godine bi trebala vratiti oko 800 milijuna kuna više.

Najveći povrat onima do 30 godina

Razlog većem povratu poreza u ovoj godini su zakonske izmjene prema kojima je mladima do 30 godina umanjena obveza plaćanja poreza na dohodak. Mladi do 25 godina tako ostvaruju pravo na povrat poreza na dohodak i prireza u 100-postotnom iznosu, dok oni u dobi od 26 do 30 godina plaćaju samo polovicu iznosa poreza na dohodak.

Kako im se tijekom godine, pojasnila je za Index Jasna Vuk iz RRIF Visoke škole za financijski menadžment, iz plaće skidao porez na dohodak i prirez, pravo na povrat preplaćenog poreza u prošloj godini ostvaruju na temelju izračuna Porezne uprave i bez posebnog podnošenja porezne prijave.

Procjenjuje se da bi povrat poreza tako moglo dobiti oko 300.000 mladih radnika.

Tko treba podnijeti Zahtjev za povrat

Izračune o povratu preplaćenog poreza kod mladih do 30 godina napravit će Porezna uprava na temelju podataka kojima raspolaže o njihovim primanjima. To znači da mladi zaposlenici ne moraju podnositi poreznu prijavu, već će im iznos preplaćenog poreza na koji ostvaruju pravo utvrditi Porezna uprava.

Isto vrijedi i za najveći dio zaposlenika koji plaćaju porez na dohodak i prirez. Podatke o njihovim primanjima poreznici već imaju, pa ni oni ne moraju podnositi poreznu prijavu. Osim u slučaju kada očekuju povrat po nekoj osnovi o kojoj poreznici nemaju podatke.

Primjerice, ističu u Poreznoj upravi, u poreznu karticu nisu upisani podaci oko poreznih olakšica na temelju invalidnosti ili prebivališta na potpomognutim područjima. U tim slučajevima građani mogu podnijeti poreznu prijavu i tako ostvariti pravo na povrat. Za ostale građane Porezna uprava sama, na temelju podataka kojima raspolaže, utvrđuje poreznu obvezu.

Povrat poreza u kolovozu

Zbog izmjena zakona oko mladih zaposlenika, u Poreznoj upravi kažu da će za 2020. provesti poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za oko 950.000 poreznih obveznika. Lani je taj postupak proveden za nešto manje od 716.000 građana.

Kada je riječ o građanima koji će podnijeti poreznu prijavu, u Poreznoj upravi podsjećaju da je to obveza onih koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno obrtnika, samostalnih zanimanja i poljoprivrednika, ako vode poslovne knjige, kao i pomoraca na stranim brodovima.

Lani je poreznu prijavu podnijelo nešto manje od 71.000 poreznih obveznika, a u ovoj godini se očekuje otprilike isti broj. Budući da je zadnji dan veljače, što je rok za podnošenje prijava, ove godine nedjelja, prijave se mogu podnijeti i u ponedjeljak, 1. ožujka.

Do sredine veljače poreznu je prijavu podnijelo nešto više od 21.000 poreznih obveznika. Osim ‘klasičnim’ putem, dolaskom u Poreznu upravu ili poštom, porezne prijave se mogu podnijeti i online, korištenjem usluga portala ePorezna.

Povrat poreza očekuje se u kolovozu, objavio je portal Index.