U Hrvatskoj u ponedjeljak, 13. rujna počinje prva faza popisa stanovništva. Do 26. rujna samostalno možete ispuniti upitnik kroz elektronički sustav e-Građani.

Popis stanovništva je bitan. On će pokazati novu sliku Hrvatske. Cilj Popisa 2021. jest utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Samopopisivanje kroz e-Građani

Za one koji popisni upitnik žele ispuniti online, on će od 13. rujna biti dostupan na internetskim stranicama popis2021.hr. Popisni upitnik već sada možete pogledati OVDJE. Da biste upitnik mogli ispuniti online, morate se prijaviti preko sustava e-Građani za koju koristite neku od ponuđenih vjerodajnica za ‘ulaz’ u sustav. Za to vam je, primjerice, dovoljan i token vaše banke.

Popisivanje je zakonom obavezno i ne možete ga izbjeći. Naprotiv, ukoliko odbijete sudjelovati u popisu stanovništva, kazna je od 2000 do 5000 kuna. No, nemate niti razloga ispuniti upitnik. Vaši osobni podaci koje unosite su zaštićeni i oni nigdje neće biti javno objavljeni. Ukoliko, pak, nećete koristiti sustav e-Građani, već ćete čekati popisivača, on vas neće tražiti osobne dokumente jer se popis temelji na izjavi.

Ovo je prva stranica Popisnog upitnika. Cijeli upitnik za čitanje je već sada dostupan na stranici popis2021.hr

Nakon prve faze samopopisivanja, kreće druga faza. Od 27. rujna do 17. listopada popis stanovništva provodit će popisivači koji će od vrata do vrata prikupljati podatke. Popisat će one koji to nisu učinili online, ali i obaviti kontrolu i ispraviti greške građana prilikom samostalnog popisivanja.

Surađujte s popisivačima

Na društvenim mrežama, obično samo zato jer im sve smeta, jer ne razumiju, jer ne žele razumjeti, jer im je cilj isključivo širenje negative, komentatori ‘prijete’ kako njih nitko neće provjeravati niti im ulaziti u kuću. Nitko nikoga ne provjerava, a popisivača ne morate pustiti u stan ako baš ne želite. Popisni upitnik s njim možete ispuniti na hodniku, ispred kuće, u dvorištu.

Ukupno 1100 kontrolora pazit će na točnost podataka i rad popisivača. Ukoliko do 17. listopada ne budu popisane sve popisne jedinice, popis stanovništva provodit će se najdulje do 29. listopada. Državni zavod za statistiku naglašava kako su svi podaci koji se prikupljaju i obrađuju u potpunosti sigurni i zaštićeni.

Sve što vas zanima o Popisu stanovništva 2021. možete pročitati na službenim internetskim stranicama popis2021.hr, gdje su objavljena i osnovna Pitanja i odgovori.