S tri hica iz lovačke puške u nedjelju 7. veljače u Jazbini kraj Desinića lokalni je lovac ubio mješanca Mikija

Vlasnici znaju tko je pucao, o čemu su obavijestili policiju. U Mikija je, kažu, tri hica ispalio lovac, član Lovačkog društva Šljuka u Desiniću. No, prema njihovim tvrdnjama, policija nije poduzela ništa. Lovac i dalje nosi pušku. Niti su mu je oduzeli, niti pokrenuli službeni postupak.

‘Likovali su kad su ga ubili’

– Lovac je priznao da nam je ubio psa! Njemu je to bilo normalno. Rekao je da je Miki ganjao srne. Znači, čovjek, ako ga se uopće tako može nazvati, došao se pohvaliti da je pucao u Mikija – šokirana i tužna priča nam Valentina Domjanić, Mikijeva udomiteljica.

Miki je bio star tek devet mjeseci, mali mješanac od niti 10 kila. Uz njega je bila jako vezana Valentinina kći od šest i pol godina. Pas je, kaže Valentina, bio socijaliziran, naviknut na životinje, i domaće i divlje. Ona i djeca u nedjelju nisu bili doma, da je Miki ubijen doznala je tek na večer.

Psa je lovac ubio oko 11, 11.30 sati. Kako žive na proplanku uz šumu, Miki se spustio na livadu na kojoj je lovačka čeka. Valentinin svekar i suprug Tomislav čuli su pucnjeve.

– Otac je čuo tri, ja jedan pucanj, taj treći. Izašao sam na balkon, čuo se cvilež psa. Potom sam čuo lovce, a više ih je bilo u šumi, kako su nakon pucanja vikali ‘juuuj, hoooj’. Oni su slavili! Oni su likovali! Slavili su što su ubili psa moga djeteta – u potpunom šoku i nevjerici prepričava nam Tomislav Domjanić.

Lovac: ‘Daj mi lopatu da ga zakopam’

Kaže, njegov se otac spustio s proplanka vidjeti što se događa. Prišli su mu lovci, jedan od njih je rekao: ‘Ubil sam ti pesa, ganjal je srne‘.

– Taj isti lovac došao je do i mene i tražio lopatu da zakopa pesa. Bio sam u totalnom šoku. Nazvao sam 112, oni su me spojili na policiju, u PP Pregrada, kojoj sam sve prijavio. Nakon prijave je lovac zvao mog oca i tražio da povučemo prijavu ‘jer će ostati bez oružja’. Njega brine oružje?! Ne brine ga pas kojeg je ubio iako zna da to ne smije, da je to zakonom zabranjeno i da je ubijanje životinja kazneno djelo! Policiji sam dao i ime lovca koji je sam priznao da je to napravio, ali policija nije poduzela ništa! – ispričao nam je Tomislav u utorak navečer.

Valentina je o ubojstvu Mikija javnost izvijestila na Facebooku kako bi, kaže, upozorila na to što lovci po Zagorju rade (Foto: Screen/Facebook)

Kaže da sumnja da policija lovca štiti. Jer da nije tako, lovcu bi već bilo oduzeto oružje. Priznaje i svoj dio krivnje, što je pas bez nadzora otišao prema šumi ali, kaže, svima je jasno da psa nitko nije imao pravo zato ubiti.

– Mogao je lovac prijaviti da nam je pas bez nadzora i mi bismo snosili svoj dio prekršajne odgovornosti. Mogao je samo psa vratiti doma, a ne ga ubiti! – očajna je Valentina.

Mikijevo truplo nestalo!?

No, priči nije kraj. Miki je nestao, ne znaju gdje je njegovo truplo. Lovac im nije želio reći gdje je točno upucao psa. Valentina ga je pokušala pronaći, ali uzalud. Trupla nema. Sumnja da su ga lovci negdje zakopali kako bi prikrili kazneno djelo.

– Pod velikim smo pritiskom. Tog lovca, koji se nema pravo niti nazivati lovcem, osobno ne poznajem, ali ljudi kažu da je ‘malo nezgodan’. Radi pritisak na svekra da povučemo prijavu, ali nema šanse. On mora za to odgovarati – govori nam Valentina.

Ovo je Miki. Mješanac star devet mjeseci, težak niti 10 kila. Ubili su ga lovci jer im je, rekli su, ganjao srne (Foto: Privatni album)

Zakon o zaštiti životinja je jasan. Baš kao i Zakon o lovstvu. Lovci pse ne smiju ubijati! No, nažalost, priča s lovcima i ubijanjima pasa ima svako malo. U ranijim slučajevima koje smo pratili, policija bi po dojavi ili prijavi postupala odmah. Lovcu bi, barem privremeno, bilo oduzeto oružje. U ovom slučaju, međutim, to se nije dogodilo. Prema tvrdnjama vlasnika ubijenoga Mikija, lovcu oružje nije oduzeto, a sličnu informaciju neslužbeno smo doznali i iz policijskih izvora.

PU krapinsko-zagorskoj o slučaju smo uputili službeni upit. Čekamo njihov odgovor i objašnjenje o (ne)postupanju. Kada ga dobijemo, objavit ćemo ga.