Šest dana trebalo je PU krapinsko-zagorskoj da nam pošalje odgovore na konkretna pitanja. Na koja su, na koncu, odgovorili – ništa

Iz lovačke puške 7. veljače u Jazbini kraj Desinića lokalni je lovac ubio mješanca Mikija. Doznali smo to od Mikijevih vlasnika, Valentine i Tomislava Domjanića. Tomislav nam je rekao kako se lovac sam pohvalio da je ustrijelio devetomjesečno štene od niti 10 kilograma.

Policija: Istraga je tajna!

Nazvao je policiju i prijavio ubojstvo isti dan u nadležnu PP Pregrada. Kaže, nakon par sati došla je temeljna policija, zapisala i otišla. Rekli su mu da slučaj preuzima krim-policija. Međutim, tvrdi Tomislav, nikada nitko nije došao ni na kakav uviđaj. S krim-policajcem razgovarao je tek telefonski.

Zanimalo nas je što je točno policija poduzela, zašto prijavljenom lovcu nije oduzeto oružje, kada policija misli postupati po slučaju..? Šest smo dana strpljivo čekali odgovor. A onda…

Lovac ubio psa Mikija, policija zna, ali nisu postupali!?

– Sukladno Vašem upitu, izvješćujemo Vas kako su policijski službenici Policijske postaje Pregrada odmah postupili po dojavi te da su poduzeli potrebne izvide o čemu su Posebnim izvješćem 11. veljače 2021. godine izvijestili Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru. U suradnji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Zlataru, policijski službenici Policijske postaje Pregrada nastavljaju postupanje po navedenom predmetu te poduzimaju potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije – odgovorili su.

Na naš dodatni telefonski upit zašto nisu konkretno odgovorili na konkretna pitanja, dobili smo neuobičajeni odgovor.

– Istraga je tajna – rekli su.

Lovca nisu ni alkotestirali!?

Podsjetili smo ih da u jednom drugom slučaju o kojem smo pisali, o ubojstvu retrivera Balta 31. siječnja 2019., istraga nije bila nikakva tajna. Naprotiv, dali su nam sve detalje. Da su odmah po dojavi došli u pretres muškarcu (lovcu) koji je ustrijelio Balta. Da su mu oduzeli svo oružje koje su našli i priveli ga na ispitivanje. Da su ispitali i svjedokinju. I da su lovca prijavili za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja. Doznali smo i da je taj lovac tada bio pripit, imao je 0,78 promila alkohola u organizmu.

Što je s lovcem koji je ubio Mikija, je li i on bio pod utjecajem alkohola? Ne zna se niti će se ikada znati jer ga policija, kako pouzdano doznajemo, nije alkotestirala!? Ne znamo ni hoda li i dalje s oružjem po selu. Ne znamo niti kako će policija prikupiti dovoljno dokaza potrebnih za sudski postupak s obzirom da je Mikijevo truplo – nestalo!

S obzirom na neuobičajenu komunikaciju policije u ovom slučaju, pitamo se štiti li policija lovca ubojicu ili su ‘samo’ aljkavo odradili posao, pa zbog propusta ne žele odgovoriti na pitanja.