Sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Jasna Zoretić Rendulić  nepravomoćno je okončala šestogodišnju sapunicu sa suđenjem Ivoru Ivaniševiću. Osudila ga je na godinu dana zatvora.

To je ujedno, prema važećem Kaznenom zakonu, najveća dopuštena kazna za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja.

Osuđen u odsutnosti

Prema presudi Ivanišević je kriv zbog mučenja i silovanja svoje kujice Xai Xai Kimom. Sutkinja je zaključila da je ‘životinju teško zlostavljao te joj nanio nepotrebne boli i izlagao je nepotrebnim patnjama’.

Kao što smo pisali, Ivanišević je godinama uspješno izbjegavao dolaziti na sud, a nije uhićen niti u Belgiji i izručen Hrvatskoj unatoč Europskom uhidbenom nalogu. Zaposlen je u Europskom parlamentu, a u vrijeme uhićenja zbog sumnji da je mučio i silovao svoja dva psa bio je i član vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog.

Iako ga se sumnjičilo da je seksualno zlostavljao i kujicu i muškog psa, vještaci su uspjeli dokazati seksualno zlostavljanje samo kod kujice koja je u međuvremenu i uginula.

Osim zatvorske kazne osuđenik treba podmiriti i 14.633,00 kune troškova suđenja. No, ovo je tek nepravomoćna presuda na koju se i Državno odvjetništvo i osuđeni mogu žaliti.