U Krapinsko-zagorskoj županiji 202 osobe pozitivne su na virus COVID-19. Samo u 24 sata evidentirano je novih 25 slučajeva

Ove brojke gurnule su nas u sam vrh kritičnih županija. Zato nas je i Njemačka već stavila na crvenu listu zbog čega je znatno otežan ulazak u tu zemlju.

Mjere za ulazak u Njemačku

Pri ulasku u Njemačku nakon boravka u rizičnom području, a što naša županija sada jest, odnosno ukoliko imate prebivalište u Krapinsko-zagorskoj županiji, nakon ulaska morate direktno otputovati na odredište, bez zaustavljanja. Nakon dolaska na odredište, samoizolacija i testiranje su obavezni. Iz kuće možete izaći tek ukoliko dobijete negativan nalaz.

Obveza samoizolacije ne odnosi se na osobe u tranzitu. Međutim, obavezni ste napustiti Njemačku odmah.

Iznimka je i valjani negativni test na koronu. Možete ga napraviti u Hrvatskoj i ukoliko je negativan, a ne smije biti stariji više od 48 sati prije ulaska u Njemačku, tada samoizolacija nije potrebna. Ipak, neke pokrajine zahtijevaju da nakon nekoliko dana ponovite test.

Test je besplatan za putnike iz rizičnih područja do 72 sata nakon ulaska. Možete se testirati na njemačkoj granici, ali ćete morati ostati u karanteni sve dok ne dobijete nalaz. Rezultat testa morate čuvati najmanje 14 dana i morate ga pokazati ukoliko to od vas zatraži tamošnji zdravstveni ured.

Čeka se odluka Slovenije

Kazne za nepoštivanje mjera su rigorozne. Zaštitne maske u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima su obavezne. Ukoliko idete na put, popis epidemioloških mjera kojih se trebate pridržavati prilikom prelaska državnih granica pročitajte ovdje.

Slovenija nas, za sada, još uvijek nije stavila na crvenu listu iako su se stvorili svi uvjeti. Kako neslužbeno doznajemo, ako se broj zaraženih u našoj županiji ne smanji početkom idućeg tjedna, svakako ćemo imati i ograničenje za ulazak u Sloveniju.

Zbog sve većeg broja oboljelih, Županijski stožer civilne zaštite najavio je nove mjere. Očekuje se da će ih Nacionalni stožer potvrditi i da će one početi vrijediti od sredine idućeg tjedna.

Ograničenja i za vjerska okupljanja

Novim mjerama ograničit će se gosti na svadbama do 50 ljudi, na privatnim okupljanjima do 20, a javne proslave i vjerska okupljanja isto do 50 osoba. Sva okupljanja veća od 20 ljudi morat će se prijaviti Županijskom centru 112.

– Tražit ćemo se i da se ponovno uvede testiranje pacijenata prije zaprimanja u specijalne bolnice Stubičke i Krapinske toplice – najavio je načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek.

U ove dvije specijalne bolnice neće moći biti zaprimljen nitko tko nema negativan test na korona virus.

Hrvatska vojska je, pak, danas postavila tri grijana šatora ispred ispred KBC-a Zagreb. Još ranije su ih postavili kod KB Dubrava, KBC Sestre milosrdnice, Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Opće bolnice Šibenik, Opće bolnice Zadar i KBC-a Split.

Šatori će se koristiti kod obavljanja trijažnih postupaka u vrijeme trajanja panedmije koranavirusa, objavio je MORH.