Predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek (HDZ), najavio je nekoliko promjena u radu Odbora. Među njima je i veća interakcija s gospodarstvenicima

– Otvoren sam za suradnju sa svima. U vremenima smo kada gospodarstvo treba svaku pomoć. Ova pandemija nema odrediv rok trajanja i svaka inicijativa i prijedlog su hvalevrijedni. Razgovori s gospodarstvenicima su moja obveza – odgovorio je Tušek na pitanje hoće li slušati i prihvaćati prijedloge i sugestije gospodarstvenika.

Aktivan rad Odbora

– To je i moja obveza. U okviru mogućnosti Odbora doista ćemo aktivno djelovati u takvim kontaktima – dodao je.

Odbor za gospodarstvo značajno je radno tijelo u Saboru. Na njemu se raspravlja o prijedlozima zakona za koje je Odbor prema tematici matično radno tijelo. Ni jedan prijedlog zakona ne ide u saborsku proceduru prije nego što Odbor o njemu raspravi i da izvješće.

– Nadležni smo za niz, osobito za današnju gospodarsku situaciju važnih područja, kao što su strategija gospodarskog razvoja Republike Hrvatske, unapređivanje gospodarskog života, osiguranje uvjeta za djelovanje tržišta i zaštitu tržišnog natjecanja, zaštitu potrošača, robne zalihe, elektroprivredu, brodogradnju i druge industrijske grane, malo i srednje poduzetništvo, obrtništvo i zadrugarstvo, osiguranje uvjeta za ulaganje stranih partnera i gospodarske odnose s inozemstvom – pojasnio je Tušek.

Odbor čine članovi pozicije i opozicije, a u radu sudjeluju i vanjski članovi i to predstavnici sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore te dva predstavnika znanstvenih i stručnih institucija.

Zeleno gospodarstvo

– Nastojat ću intenzivirati kontakte sa svim nositeljima gospodarstva, tijelima državne uprave, građanima, udrugama, kako bi i iz pozicije Odbora mogli detektirati gdje ima mjesta za poboljšanja. Kao Odbor mislimo maksimalno dati svoj doprinos u okviru poslovničkih mogućnosti, što uključuje i predlaganje zakona i zakonskih izmjena – najavio je predsjednik Odbora.

Kaže da su mu važne povratne informacije s terena, kakvi su učinci pojedinih zakona i gospodarskih mjera u praksi.

– Pratit ćemo sve teme od interesa za razvoj gospodarstva za koje možda i nismo nužno matični odbor, ali smo zainteresirani. Primjerice teme iz područja zaštite okoliša, Europski zeleni plan, kako bismo mogli kao Odbor dati ideje u kreiranju zelenog gospodarstva. Ekološka tranzicija je prilika za novi ekonomski zamah, kroz ulaganja u digitalizaciju, eko inovacije, razvoj zelenih tehnologija, primjenu modela kružnog gospodarstva – istaknuo je Tušek.

Privlačenje stranih investicija

– Kao Odbor možemo tražiti izvješća i podatke od ministara i dužnosnika koji rukovode radom tijela za čiju je tematiku Odbor nadležan. Tu prvenstveno mislim na Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. To ću svakako koristiti kako bi u Odboru kontinuirano imali revidirane podatke o kretanju gospodarskih politika, investicijskim ciklusima, korištenju EU sredstava, a samim time i eventualno mogli tražiti od Vlade provođenje određenih radnji u smjeru poboljšanja na temelju saznanja i podataka koje Odbor ima u kontaktu s drugim dionicima, gospodarstvenicima, građanskim inicijativama, udrugama – odgovorio je na pitanje koje su mogućnosti Odbora koje bi znatno utjecale na gospodarski razvoj Hrvatske.

Kaže da njegov Odbor značajan doprinos može dati i u privlačenju stranih investitora. Zato će se, najavio je, sastati se i s veleposlanicima zemalja u kojima hrvatski gospodarstvenici vide svoj interes.

Stop ‘profesionalnim žaliteljima’

Mali i srednji poduzetnici i obrtnici glavni su generator gospodarstva. Tušek će, kaže, kroz tematske sjednice Odbora potaknuti zakonske inicijative i prijedloge koji će dodatno unaprijediti kretanje gospodarstva.

– U narednom periodu volio bih da se tematski dotaknemo Zakona o javnoj nabavi. Prošle su gotovo četiri godine od njegove primjene i želim vidjeti učinke Zakona u praksi. Svi znamo da postoje maliciozne žalbe, ‘profesionalni žalitelji’, koji doista koče ogromne gospodarske projekte, a da i sami u startu znaju da se žale neosnovano. Vjerujem da će se oko toga otvoriti i brojna druga pitanja – Tušek želi zakonskim izmjenama ubrzati proceduru javnu nabave.

Na prvoj sjednici Odbora prije rasprave u Hrvatskom saboru raspravljat će se o Prijedlogu zakona o provedbi Uredba (EU) 2019/1150 o promicanju pravednosti i transparentnosti za poslovne korisnike internetskog posredovanja.