Krapinčanku Nevenku Benić, državnu tajnicu u Ministarstvu branitelja, USKOK sumnjiči da je preko Josipe Rimac urgirala da nekome sredi državni ispit

Nakon što je Josipa Rimac uhićena, Uskok je proširio istragu zbog novih kaznenih djela. Između ostalog, otkrilo se da je Rimac sređivala polaganja državnih stručnih ispita. Tako se istraga proširila i obuhvatila niz bivših i sadašnjih državnih dužnosnika i čelnika pojedinih institucija i javnih poduzeća, piše Jutarnji list.

Plenković: Sve ih maknuti

Među osumnjičenima je i Benić koja je na posljednjim parlamentarnim izborima bila HDZ-ova kandidatkinja za Sabor u III. izbornoj jedinici. Prema Uskokovim saznanjima, navodno je Benić od Rimac tražila da pomogne nekome da prođe ispit.

Niz dužnosnika u Vladi obuhvaćen je novim krakom istrage vezano uz bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac, a uglavnom su osumnjičeni da su od nje tražili pomoć da osigura prolaz na državnim stručnim ispitima za više ljudi. Oni svi mogu očekivati i smjene s dužnosti, što je  najavio i premijer Andrej Plenković, piše Jutarnji.

Kako doznaje nizagorjemalo.hr, premijer je zatražio da se svi osumnjičeni dužnosnici, koje je Uskok obuhvatio istragom, što prije maknu s dužnosti. Očekuje se kako će to biti vrlo brzo, pa će i Benić biti smijenjena s mjesta državne tajnice.

Prema pisanju Jutarnjeg, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da su od DORH-a zatražili popis ljudi koji su obuhvaćeni istragom kako bi mogli djelovati u skladu s propisima koji su vezani uz službenike, koji se ne mogu politički smijeniti.